Tento recept jsme našli jako originál s normálním bramborem a fazolovými lusky zde, ale když jsem včera zahlédl čerstvý chřest, rychle jsme přehodnotili. Brambory nepřipadaly v úvahu vůbec, takže batáty místo nich (jinak bych tam asi možná dal i kedluben či kořenovou zeleninu) a šlo se na to. Jako důležitý část jsem si také vybral kuřecí prsa s kůží, protože jsem se obával, že při době pečení a vysoké teplotě by byly úplně vysušené. Výhodnější než používat prolisovaný česnek (může se totiž při pečení připéct a zhořkne) je použít sušený/granulovaný.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, pečení 1 hodina
Suroviny na 2 velké porce:
- 2 kuřecí prsa, s kůží, může být i na korunce (kost)
- 3 střední batáty, na větší kostky nebo měsíčky
- 250 g čerstvého zeleného chřestu, tvrdé konce odlomené/odkrojené
- 1 citron, (polovina na plátky a z druhé poloviny šťáva
- 3 pol lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku či 1 čaj lžíce sušeného
- sůl, pepř, dle chuti
Postup:
- V misce smíchám citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej a prolisovaný nebo sušený česnek. Pořádně rozmícháme
- Omyté a osušené kuřecí prsa namočím v této marinádě z obou stran.
- Do zapékací nádoby rozložím plátky citronu.
- Překryji je chřestem, já jsem rozkrojil na polovinu, aby nebyly tak velké.
- Následně odrbané či oloupané batáty nakrájím nahrubo a naházím je do nádoby.
- Předehřeji troubu na 200°C.
- Nyní položím kuřecí prsa na batáty a všechno zaliji zbytkem marinády.
- Lepší je všechnu zeleninu ještě mírně dosolit, ale lze samozřejmě až po dopečení.
- Peču hodinu odkryté. Nechám mírně vychladnout a podávám.
A po dopečení to vše vypadalo takto: