Možná se vám to na první pohled zdá jako divná kombinace, ale nám to moc chutnalo. Prezentaci jsem se tentokrát snažil dát co proto, přestože však už bylo dost pozdě selhala mě celková kombinace barev a nedostatek světla. Avšak to mě akorát přivádí k tomu, abych některé vybrané vlastní recepty přetvořil znova v jiný čas do lepší kvality – tedy už se těším na nové zkušenosti a ochutnávání stejných pokrmů. Ale zpět k jídlu! Dostali jsme od mé sestry pořádný kousek srnčího masa a rozhodovali jsme se co s tím udělat. Karbanátky/masové kuličky z kýty byly docela dost suché, avšak byly stále skvělé, rozhodli jsme se udělat i něco jiného. Okrájel jsem si tedy maso od blan a šlach, nakrájel na drobnější kousky a nudličky a rozhodl se experimentovat s kořením. Ke zvěřině podle mě nádherně padne rozmarýn a jalovec. No a protože jsem neměl žádné šípky, jen trochu brusinek a rakytníku, rozhodl jsem se udělat vlastní omáčku. Vše jsme podávali s krémovou květákovou kaší (10 minut povařený květák v osolené vodě, nechat okapat a vyšlehat v mixéru s trouchou ghee/másla/smetany – dle Vašich preferencí či možností, jde však úplně vynechat či dát pro ozvláštnění sýr).
Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 30 minut
Suroviny na 2 porce:
-
300 g srnčího masa, na nudličky
- 1 malá cibule, nadrobno
- 5 kuliček jalovce, nadrcených
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- 2 sítky rozmarýnu, lístky obrané a nadrobno
- 1 pol lžíce tuku (například sádlo z divočáka, normální sádlo či ghee/máslo, olivový olej)
- sůl, pepř, dle chuti
- omáčka:
- hrst sušených brusinek (35 – 50 g)
- 2 pol lžíce červeného vinného octa (či sherry)
- 1 pol lžíce datlové pasty
- 100 ml horké vody
Postup:
- Brusinky vložte do horké vody a nechte odstát alespoň 10 minut.
- Na rozehřáté pánvi na tuku osmažte cibulku a česnek.
- Přidejte srnčí nudličky, rozmarýn a jalovec, opepřete.
- Nudličky opékejte dozlatova, nebojte se pořádného výpeku, bude kvalitnější omáčka.
- Odložte maso bokem do tepla a osolte.
- Nyní příjde ocet do pánve a s pomocí špachtle uvolněte výpek ode dna.
- Přidejte brusinky s vodou ve které stály, datlovou pastu a rozmíchejte na slabším zdroji tepla.
- Zredukujte omáčku do požadované konzistence.
- Znova přohřejte maso, nebo pokud si uchovalo teplotu nechte jak bylo a podávejte.