Jestli nevíte co to je relish, nebojte se nic, opět Vám dodám pár informací navíc. Obvykle je to surovina, kterou si přidáte k jinému samostatnému chodu, které nějak podtrhne a zvýrazní jeho chuť. Příklady ‘relish’ jsou například pesto, marmelády, džemy, čatný (chutney) a tak dále a je to tedy zelenina či ovoce připravené různými způsoby. Při naší návštěvě Globusu jsme si koupili americké čerstvé brusinky a protože velmi rychle podléhají zkáze, museli jsme jednat rychle. Kromě normálního pomlsávání jsme se rozhodli i pro tento relish. Jeho použití je různé, například hned v dalším dnešním receptu, nebo jako součást salátů či jako příloha k steakům. Originál pochází odsud.
Čas receptu: příprava 5-10 minut
Suroviny na 400 g:
- 1 ½ hrnku čerstvých brusinek
- 1 pomeranč, kůra a šťáva
- 4 datle, nadrobno
- 15 g čerstvé máty (1 balení)
- špetka soli
Postup:
- Protože chcete uchovat brusinky ne na kaši, ale na kousky, tak je lepší si buď datle předsekat nebo je nechat v mixéru nejdřív samotné nebo s mátou.
- Poté přidáme zbytek surovin a necháme pořádně nasekat.
- Uskladníme v lednici.