Ačkoliv křen je skvělý jen tak strouhaný, často se nakládá. Najdete spoustu způsobů jak ho naložit, ale já začal po přečtení si pár rad od Zuzky z blogu Zkvašeno s pár základními věcmi. Tedy, nastrouhat křen, ochutnat, naložit a nechat kvasit a poté si hrát s výsledkem. Protože jsem to chtěl nejdříve zkusit co nejčistší a nejvíce paleo, tak jsem ho nechal naložený jen ve vodě a soli. Avšak k tomu tradičnímu křenu, který znáte k různým pokrmům to tedy mělo hodně daleko. Proto s ním budu určitě nadále experimentovat. Tento základní křen není ani silný, ani vlastně nijak zvláštní, takže přidat k němu trochu octa nebo jablek by bylo určitě k jeho prospěchu.
Čas receptu: příprava 10 minut, naložení 5-6 dní
Suroviny na 200 ml:
- 1 velký kořen křene, nastrouhaný nebo rozmixovaný
- voda, 60-80 ml, křen by neměl plavat, jen být pod hladinou
- sůl, 2% objemu křene
Postup:
- Vyvařte si sklenici a připravte si převařenou vodu, množství asi tak 60-80 ml.
- Nastrouhejte nebo rozmixujte si křen do požadované struktury.
- Do vyvařené sklenice namačkejte křen se solí a přelijte vyvařenou a zchladlou vodou.
- Zavřete víčkem na volno a nechte 5-6 dní odstát na teplém místě.
- Poté uskladněte v chladnu.