Křen

KřenAčkoliv křen je skvělý jen tak strouhaný, často se nakládá. Najdete spoustu způsobů jak ho naložit, ale já začal po přečtení si pár rad od Zuzky z blogu Zkvašeno s pár základními věcmi. Tedy, nastrouhat křen, ochutnat, naložit a nechat kvasit a poté si hrát s výsledkem. Protože jsem to chtěl nejdříve zkusit co nejčistší a nejvíce paleo, tak jsem ho nechal naložený jen ve vodě a soli. Avšak k tomu tradičnímu křenu, který znáte k různým pokrmům to tedy mělo hodně daleko. Proto s ním budu určitě nadále experimentovat. Tento základní křen není ani silný, ani vlastně nijak zvláštní, takže přidat k němu trochu octa nebo jablek by bylo určitě k jeho prospěchu.

Čas receptu: příprava 10 minut, naložení 5-6 dní

Suroviny na 200 ml:

  • 1 velký kořen křene, nastrouhaný nebo rozmixovaný
  • voda, 60-80 ml, křen by neměl plavat, jen být pod hladinou
  • sůl, 2% objemu křene

Postup:

  1. Vyvařte si sklenici a připravte si převařenou vodu, množství asi tak 60-80 ml.
  2. Nastrouhejte nebo rozmixujte si křen do požadované struktury.
  3. Do vyvařené sklenice namačkejte křen  se solí a přelijte vyvařenou a zchladlou vodou.
  4. Zavřete víčkem na volno a nechte 5-6 dní odstát na teplém místě.
  5. Poté uskladněte v chladnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.