Využívat všechny části drůbeže či jiného zvířete je nejen ekonomické, ale kolikrát i velmi překvapivě chutné. Nedokážete si asi představit, kolik žaludků je na toho půl kila, tedy kolik slepic by bylo potřeba, ale nemusíte je všechny mít Vy. Stačí si ke svému řezníkovi zajít koupit, nebo si je postupně ukládat do mrazničky po každém očištění drůbeže. No a protože jsou velmi tuhé, je třeba je nakrájet na drobněji, nejlépe i zbavit těch tuhých částí, kde není maso a poté dusit nebo péct. Třeba tímto způsobem…
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 60-90 minut
Suroviny na 2 porce:
- 500 g kuřecích žaludků, přepůlené nebo rozčtvrcené
- 1-2 velké cibule, nahrubo
- 1 paprika, na menší kostičky
- 1 pol lžíce mleté papriky
- 1 pol lžíce sušené majoránky
- 1 čaj lžíce soli
- 100 ml rajčatového pyré
- 500 ml vývaru nebo vody
- pepř, dle chuti
- 2 pol lžíce tuku dle Vaší volby
Postup:
- V tlustostěnném hrnci na rozpáleném tuku osmažíme cibuli do průhledna (3 minuty).
- Přidáme žaludky a necháme pěkně orestovat ze všech stran (5 minut).
- Přidáme papriku, rajčatové pyré a koření se solí a zalijeme vývarem.
- Dusíme zakryté asi hodinu, poté případně dochutíme. Pokud se omáčka moc vyvaří podlijeme.
žaludky jsou vynikající, ty miluju 🙂