Pesto se hodí k čemukoliv. Hned zítra pro Vás mám jednoduchý recept, jak ho využít. Tohle pesto je však trochu jiné než ty běžné. Používá pečený česnek v docela velkém množství jako základ. Česnek poté není tak ostrý a dává tomu všemu trochu jinou chuť než jste zvyklí. Recept jsme si vypůjčili odsud.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 30-45 minut
Suroviny na 1 hrnek:
- 1 hlava česneku
- 60 g bazalkových listů, asi tak dva hrnky
- 8 pol lžic olivového oleje
- 1-2 pol lžíce citronové šťávy
- ¼ čaj lžíce soli
- 30 g piniových oříšků
- pepř dle chuti
Postup:
- Česnek rozkrojte podélně napůl a zabalte řeznou stranou nahoru do alobalu.
- Dejte péct na 30-45 minut na 180°C
- Nechte vychladnout.
- Zatím si mírně opražte piniové jádra na suché pánvi, za občasného pohazování, asi 3 minuty.
- Do mixéru si dejte bazalku, vymačkejte tam všechen česnek, polovinu olivového oleje a citronovou šťávu.
- Mixujte dohladka a poté přidejte zbytek oleje, sůl a pepř a domixujte.
Pečený cesnak v Peste musí byť paráda!
Dobrý den,
opravdu je, ostatně ona většina pečené zeleniny je o úplně jiná než syrové či vařené 🙂
Metla