K tomuhle receptu mě přivedla Veselá borůvka a její objevování bezlepkových mouk. Já jsem o kaštanové teda nic nevěděl až do minulého roku, s podivem. Minulý rok jsem koupil sušenou, tentokráte jsem si koupil pyré v Maďarských pochoutkách. Mívají ho jen na podzim či v zimě, protože jinak by nepřežilo převoz ve zdraví. Balení mají dva druhy, přímo od výrobce, avšak dražší a menší krabička je to co hledáte – je totiž bez cukru a dalších ingrediencí. Nestojí to až tak hrozné peníze, ale pokud máte možnost si koupit kaštany, upéct je, mouku si pomlít a vysušit, asi to bude o hodně levnější 😉 Tohle byl náš druhý pokus s touto buchtou a určitě budeme zkoušet i nadále z kaštanové mouky!
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 30 minut
Suroviny na 18 x 10 x 5 cm buchtu:
- 250 g kaštanové mouky či pyré
- 2 bílky
- 3 – 4 pol lžíce medu
- zhruba hrnek čerstvých nebo mražených borůvek, ale ovoce jde snadno vyměnit
Postup:
- Vyšleháme si bílky pěkně do tuhého sněhu.
- Přidáme med a pyré či mouku. Pomalu a opatrně překládáme.
- Předehřejeme troubu na 160°C
- Do formy naší volby si vyložíme pečící papír či vymažeme tukem.
- Smícháme těsto s asi ¾ ovoce a nalijeme do formy.
- Zbytek ovoce dáme na vrch těsta a trochu přimáčkneme.
- Pečeme 30 minut a poté necháme kompletně vychladnout.