Inspirací nám byl australský Masterchef, kde se účastníci učili jak správně přistupovat k vietnamské kuchyni. Základem je jednoduchý a přitom extrémně chutný dresink zvaný v překladu rybí voda (viz níže). Dále pak na nudličky zpracované zelené mango, tedy nezralé a tuhé mango, ať už ručně nakrájené na nudličky či pomocí julienne škrabky a zbytek, jsme si již zjednodušili – neměli jsme tolik krásných bylinek doma, jaké byly použity v receptu (asijská bazalka, asijská máta, normální máta a další dvě, které ani neznám), ale pomohli jsme si značnou hrstí koriandru. Ačkoliv v receptu byly použity další ingredience, které nemá už moc smysl zmiňovat, rozhodl jsem se jednoduše osmažit na ghee tilápii a poté ji pěkně rozdělit na kousky. Jako poslední přidání struktury přišly vypražené cibulky.
Čas receptu: příprava 15-20 minut, vaření 8 minut
Suroviny na 2-4 porce:
- 2 filety ryby, použil jsem tilápii
- 1 zelené mango, nezralé, na nudličky
- 1 velká mrkev, na nudličky
- 1 pol lžíce ghee
- hrst koriandru, nahrubo
- 2 pol lžíce pražené cibulky (nadrobno nakrájená cibulka osmažená v tuku)
- sůl
- rybí voda (nuoc mam cham):
- 2 pol lžíce sladidla (použil jsem jednu a půl lžíci xylitolu, ale mělo by fungovat skvěle i s medem)
- ½ hrnku horké vody
- 3 pol lžíce rýžového nebo vinného bílého octa
- 3 pol lžíce rybí omáčky
- 1 stroužek česneku, prolisovaný či nadrobno
- 1 malá paprička chilli, nadrobno
- 2 pol lžíce limetové šťávy
Postup:
- Dresink: Sladidlo si rozpusťte v horké vodě a poté přidejte zbytek surovin.
- Nechte odstát zatímco si připravíte zbytek surovin.
- Nakrájejte na nudličky mrkev i mango a dejte do mísy.
- Přidejte bylinky a promíchejte rukami.
- Na pánvi si rozehřejte ghee a osmažte rybu z obou stran (asi 3 minuty na stranu).
- Nemusíte být opatrní, jde nám o kousky, takže ji poté rozdělte na malé kousky a osolte.
- Na talíř dejte první dávku salátu, poté přidejte rybí maso a přelijte trochou dresinku.
- Takto opakujte ještě jednou či dvakrát, dle množství ingrediencí a porcí.
- Vše poté posypejte praženou cibulkou a podávejte.