Ceviché je vlastně syrová ryba, kterou marinujeme ve šťávě citronu nebo limety, tak že ji to vlastně uvaří. Historie tohoto pokrmu není až tak jasná, přece jen se citron i ryby používaly mnohem dříve než to začalo být populárním pokrmem v okolí Granady a poté přeneseno do Ameriky, kde se stal velmi populárním pokrmem. Kombinace bylinek a doprovodných surovin Vám otevírá velké možnosti obměn, stejně jako můžete volit jiné druhy ryb. Ačkoliv já jsem si dovolil z toho udělat samotný chod, kvůli kyselosti je lepší, aby byl doprovázen něčím neutrálním či sladším co povytáhne jeho chuť, lépe však jako samotný předkrm. Proto jsem třeba já volil ještě přidat trochu dužiny pomerančů a bílou ředkev na kostičky. Koriandr pokud Vám nechutná, jde vyměnit třeba za petržel, ale ta chuť je pak trochu jinde.
Čas receptu: příprava 15 minut, marinování 20+ minut
Suroviny na 200 g:
- 150 g filetu lososa, sundaná kůže, nakrájen na 1×1 cm kostky
- velká hrst koriandru, nasekaná nadrobno
- šťáva 3 pomerančů
- 1 chilli paprička, nadrobno
- 1 střední červená cibule, nadrobno
- šťáva 1 limety
- šťáva 1 citronu
- 2 pol lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- dužina pomeranče
- ½ bílé ředkve, na 1×1 cm kostky
Postup:
- Lososa opláchneme, osušíme, odkrojíme kůži a nakrájíme na kostičky.
- Vymačkáme šťávu citronu, limety a nakonec pomeranče. Můžeme si nechat trochu dužiny na přidání do směsi.
- Nakrájíme koriandr, chilli a cibuli nadrobno.
- Do mísy dáme všechny suroviny a zalijeme šťávami, olejem a osolíme a opepříme.
- Zakryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice na 20+ minut.
- (Já jsem ještě na dalších 20 minut přidal i pomerančovou dužinu a bílou ředkev)