Ačkoliv to asi nemáte stejně nastavené jako já, ale škvarky mi přijdou jako ideální snack. Víte z jakého zvířete to máte, jak bylo živeno, doma si to připravíte do požadované křupavosti a s tímto vynikajícím receptem i bez velké náročnosti. Máte to jen tuk, případně i trochu masa, když tak koření, které jste sami přidali. Recept jako takový jsem našel někde na internetu, ale tuším že pravý zdroj byl od někoho z Real Meat Society. Aniž byste museli stát a kontrolovat, prostě to šoupnete do trouby a počkáte si na výsledek. Když už budete dělat škvarky, oplatí se ve větším množství a využít vše co získáte.
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 3-4 hodiny
Suroviny na cca 300+ g škvarků, 600 ml sádla:
- 1 kg vepřového syrového sádla
Postup:
- Nakrájejte sádlo na velikost škvarků a zhruba polovina bude výsledná velikost.
- Předehřejte troubu na 160°C a pečte 3-4 hodiny podle velikosti.
- Průběžně každou hodinu odlijte sádlo a nechte zchladnout.
Škvarková pomazánka se poté už vyrobí velmi snadno. Vezměte zbytky z nádoby, kde jste škvařili, přidejte sůl a pepř, případně česnek, čerstvou cibuli a rozmačkejte a promíchejte a jde se na to! Jdou však udělat i komplikovanější verze, kdy si další koření a cibuli například s česnekem dáte do skoro hotového vyškvařeného sádla a necháte taky propéct, poté promícháte a pomazánka je hotová.
Muzu se zeptat, na čem to je namazano:-)? Na posledni fotografii. Moc dekuji za odpověď a za cely blog. Je výborný a inspirativní! Monika, paleo zacatecnice. O:-)
Zdravím,
děkuji za ta krásná slova, jsem rád, že se Vám líbí.
Je to něco, čemu říkáme Květákový knäckebrot, je to taková tenká květáková placka. http://wp.me/p2Shqc-bO Zelenina v ní jde obměnit, jen nesmí být moc mokrá a udělána v tenké vrstvě a poté to půjde udělat podobně.
Pěkný den,
Metla