Množily se na to dotazy a vlastně je to něco, co potřebuje každý do začátků. Co vlastně a případně i kde máte koupit, když se chystáte přejít na paleo. Zkusím Vám tedy načrtnout co a jak, protože věřím, že to dosti z Vás může pomoci i když už víte co a jak. Většinu nákupů provádím pravidelně a osobně, ale značnou část potravin a surovin se oplatí si objednat přes internet a nechat si dovézt domů. Budu uvádět i příklady, kde jsem posledně koupil já, případně kde kupuji pravidelně, protože určité suroviny se musí doplňovat velmi často, ať už z důvodů, že by se jinak kazily nebo z tzv. efektu odpařování, prostě záhadně mizí po kilech. 🙂
– logika seřazení je taková, že jsem je rozdělil do oddílů, které jsou trvanlivé a které nejsou a poté podle druhů je seřadil tak nějak jak vidím důležitost v množství, kvalitě i samozřejmě druhů
Koření – možná se to zdá divné, že hned první bude koření, ale toho není nikdy dost. Koření Vám ozvláštní chuť i toho nejobyčejnějšího jídla a dokáže Vám přemoci nechuť udělat si podesáté v řadě to samé jídlo. Jak jsem již psal ve článku o koření, je třeba si vybírat ty, které jsou bez soli, bez rostlinných olejů, bez konzervantů a protihrudkujících směsí. Ostatně, ty posledně jmenované, mají opravdu malé využití v rámci paleo, tak proč je do sebe cpát. Můžete si pořídit mlýnky už předem plněné nebo si koupit prázdné mlýnky a poté si do nich dávat koření sami a mlít. Míchat si kořenící směsi nebo je kupovat nebo si je drtit v hmoždíři, je to na Vás co Vám přijde nejvhodnější, ale liší se to podle toho co budete potřebovat. Každé koření má trochu jiné využití, ale všechny mají využití v paleo kuchyni. Výhodné je, že většina z nich vydrží i delší dobu pokud je skladujete v temnu a v suchu, avšak lepší než mít kila jednoho druhu koření mít více druhů v menších baleních.
- mletá paprika, mletá paprika pálivá, uzená paprika, cayenský pepř alias sušené chilli, pepř černý, pepř bílý, čtyřbarevný pepř, kmín, římský kmín, koriandr, všechny masaly, kari, kurkuma, mletý zázvor, granulovaný česnek, sušená cibule, sušená mrkev a petržel, nové koření, bobkový list, hřebíček, anýz, citronová kůra, pomerančová kůra, pískavice – řecké seno, pět vůní, skořice, vanilka, muškátový oříšek a květ, badyán, hořčice … tyto a spousta dalších se nacházejí třeba u mě ve spíži
- Nebojte se kupovat i z konvenčních zdrojů, avšak kdo má strach z postřiků a hnojiv, kupujte si dražší bio koření, melte si z vlastních semínek a pokud můžete pěstujte. Moje oblíbené místo je Koření od Sindibáda nebo Grešíkovic produkty.
Bylinky – ať už si budete na parapetu v bytě či na zahrádce před domkem pěstovat bylinky, rozhodně není na škodu je využívat co nejvíce. Čerstvé bylinky dodávají krásnou svěžest pokrmu a sušené zase musíte používat ve výrazně menším množství abyste docílili stejného efektu. Vyplatí se v dobách hojnosti nasušit a používat do všeho a když jsou přebytky, tak zamrazit ať už v oleji, vodě nebo jen takové, nejlépe nasekané a zbavené stonků, které nevyužijete, aby nezabíraly tolik místa. Pravidelně skladuju bylinky v lednici v uzavřené krabičce přikryté navlhčenou papírovou útěrkou, aby vydržely déle čerstvé. Ostatně některé ty stonky můžete využít i například do různých dušených pokrmů, vývarů atd.
- petržel hladkolistá, petržel kudrnka, pažitka, rozmarýn, tymián, kopr, bazalka, oregáno, majoránka, šalvěj, máta, koriandr, meduňka, estragon, levandule, a stovky dalších
- Kupuji obvykle na trhu či v supermarketu, nebojím se toho, ale dost si jich pěstuji sám doma ačkoliv mám mnohem větší spotřebu než zvládám vypěstovat.
Konzervy a zavařovací sklenice – ačkoliv se snaží paleo prosazovat nezprocesovávaná jídla, přece jen některá jsou v konzervě dobře uskladněna a pokud si je pohlídáte, co se týče složení, je to vhodný způsob skladování na delší dobu. Vhodné je to pro různé masné výrobky či další dobroty, které nebudete stejně konzumovat po kilech, pokud ano, tak se snažte si obstarat jinak skladované. Nezapomeňte je po otevření přesunout do jiné nádoby. Výborné je si také podobné záležitosti vyrobit i doma, avšak poté jen málokdo z Vás bude konzervovat do konzerv, tak tedy sáhněte po vyvařených zavařovacích sklenicích. Používejte vhodné konzervanty a zavařujte opatrně 🙂
- tuňák kousky nebo sekaný ve vodě či vlastní šťávě případně olivovém oleji, losos tak samo, tresčí játra, paštiky, masa ve vlastní šťávě, ančovičky, sledě, všemožné další ryby a různě dochucené druhy masa – vepřové, hovězí atd., dále pak kokosové mléko, bambusové výhonky, artyčoky, kapary, olivy, nakládané okurky, cibulky, sekaná rajčata a rajský protlak a také pokud si dovolíte tak hrášek či mrkev, fazolky avšak opatrně na láky ve kterých to je naloženo
- tuňáka kupuji v Lídlu, zbytek rybek tak různě, kokosové mléko jsem rozebíral ve článku o něm samotném a není problém si ho stejně dělat doma
Tuky – těch je potřeba dosti a tak je třeba míti doma slušnou zásobu. Ať už si některé připravíte sami, dost z nich musíte skladovat v lednici, povětšinou však jde o ty živočišné. Ty, které však můžete nechat ve spíži jsou spíše oleje nebo ghee. Některé se kazí s časem, avšak většina nasycených tuků se nekazí tak rychle, proto se oplatí třeba koupit i ve větším množství a tedy levněji a poté skladovat doma.
- živočišná sádla, kokosový olej, olivový olej extra virgin i jiný, ghee a v menším množství pak mimo tepelné úpravy třeba do salátů z vlašských ořechů, lněný, konopný, lískový, dýňový,
- Většina, jako ghee a sádla jde bez problému vyrábět doma, olivový olej kupuji různě, naposled jsem si nechal dovézt z Řecka, o kokosovém oleji jsem psal zde
Sladidla – ačkoliv by se jich nemělo moc používat, kvůli tomu, že obsahují hodně cukrů, občas je jich třeba. Výhodné pak je používat ty co mají co nejčistší zdroj a co možná nejlepší kvalitu. Některé jsou na pomezí, protože způsob zpracování či kvalita je dosti na štíru, případně Vás můžou trápit různé etické problémy spojené s jejich výrobou či zpracováním, přesto v malém množství Vás, dost pravděpodobně, nezabijí.
- med, kokosový cukr, javorový sirup, stevia, ovocné šťávy či sirupy
Přísady – ačkoliv se nedá většina z nich snadno sehnat v paleo provedení, můžete si je vcelku snadno připravit a to ve větším množství, zavařit či uskladnit a používat dle potřeby. Existují určité značky, které stojí za vyzkoušení, případně mají něco málo co by mohlo škodit, vyvážené tím, že Vám to opravdu tak moc chutná, že si to nemůžete odpustit, ale lepší je opravdu zkoušet čitější varianty nebo se obejít bez nich. Některé jsou méně problematické než jiné, proto vybírejte opatrně.
- octy – jablečný, kvasný lihový, případně i rýžový, náhrady za sójové omáčky – tamari nebo coconut aminos, kečupy, hořčice, majonézy, různé omáčky, chilli sauce, rybí omáčka, worcester a tabasco
- Většinu je opravdu lepší si vyrobit, některé recepty najdete na mém blogu – pomocí Vám může být tag surovina. O něčem se dozvíte také ze článků o náhradách surovin.
Suché plody a ořechy – těch máme vždy doma dost, ačkoliv by se měly jíst s mírou, občas se ztrácí a často je doplňujeme, přesto je nejíme jako jediné a hlavní jídlo, spíše jako odměnu. Dávejte si pozor na doslazované, některé jsou pomocí ovocných šťáv či medu, což je ještě v pořádku, ale dost pomocí jiných sladidel. Dále pak množství síry, která se používá jako konzervant a změkčovadla jako rostlinné tuky, aby byly pěkně šťavnaté. Rozhodně je nekonzumujte ve velkém. Ačkoliv vydrží velmi dlouho, je dobré jich nekonzumovat až takové množství.
- sušené fíky, datle, datlová pasta, sušené meruňky, švestky, ananas, křížaly, sušené houby, sušená rajčata, pekany, makadamy, mandle, pistácie, lískové oříšky, strouhaný kokos, kokosová mouka, mandlová mouka, sezam, lněné semínko a spousta a spousta dalších
Výborný článek, praktický, jasný, stručný a poučný….co více si přát.
díky
Noemi
Děkuji, snažil jsem se pár týdnů sesbírat různé postřehy a tak snad jsem tam neopomenul velké množství užitečných rad, každopádně pokud si na něco vzpomenu dopíšu to tam 😉
Dotaz….je v poradku v paleo pouzivat kokosovy ocet?Dekuju :o)
Zdravím,
nevidím na něm jediný problém 😉
Metla