Takže dneska takové propojení dvou receptů, jedno byla už delší dobu slibovaná skvělá příloha z dýně a druhé je jednoduché pečené kuře. Prakticky ta dýně je skvělá sama o sobě, že ani k tomu nemusí být kuře, ale může 🙂 Recept na kuře a recept na dýni jsme si vypůjčili odsud.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 60 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře
- 2 malé cibule, na kolečka
- pár snítek šalvěje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- voda nebo vývar
- sůl, pepř
- olivový olej
- příloha:
- 1 hokkaido
- 3 pol lžíce medu
- 3 pol lžíce oleje
- 6 pol lžic citronové šťávy
- 20 g sezamových semínek
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Kuře omyjte, osušte a pořádně okořeňte česnekem, solí a pepřem.
- Potřete poté olejem a vyložte na nakrájené cibule do pekáčku.
- Předehřejte troubu na 210°C a dejte trochu cibule a šalvěje dovnitř kuřete.
- Pečte půl hodiny a mezitím si připravte dýni.
- Nakrájejte hokkaido na měsíčky.
- V míse si smíchejte olej, med, citron a sezamová semínka.
- Potřete dýni pořádně ze všech stran touto směsí a poté osolte, opepřete a můžete přidat chilli a muškátový oříšek.
- Přidejte do trouby a pečte dalších 30 minut.
- Vyndejte vše z trouby a před rozporcováním kuřete mu dejte pár minut na vychladnutí.