Pokud jste někdy hledali náhradu těstovin co nejvíce podobnou tomu, jak jste byli zvyklí před přechodem na paleo/primal, možná se Vám bude hodit tip na lněné těstoviny – příprava byla snadná, zakoupit balení, hodně osolit vodu, přivést k varu a poté na pět minut přihodit těstoviny. Zcedit, přelít omáčkou a mohlo se jíst. Díky složení, ze kterého se těstoviny vyrábí bych je doporučil i jednou za čas přidat do jídelníčku, protože obsahovaly len, kaštany, domácí vejce a trochu slunečnice. Najdete je zde v obchodě. No a k tomu jsme si udělali rajčatovou omáčku podle tohoto receptu s mírnými obměnami. Výhodou je, že těstoviny ohřejete za pár minut a rajčatovou omáčku si předpřipravíte hromadně a pak máte za pár minut hotové jídlo, kdykoliv máte hlad či Vás překvapí neočekávaná návštěva s hladovými krky.
Čas receptu: omáčka: příprava 10 minut, vaření 60 minut, zbytek příprava 2 minuty, vaření 15 minut
Suroviny na 6 porcí:
- 1+ balení paleo nudlí (250 g)
- 400 g mletého masa
- 4 pol lžíce olivového oleje (2+2)
- omáčka:
- 800 g rajčat
- 2 stroužky česneku, prolisované
- ½ čaj lžíce oregána
- 1 bobkový list
- ¼ čaj lžíce sušeného celeru
- ¼ čaj lžíce chilli
- 2 pol lžíce čerstvé bazalky, nakrájené
- 2 špetky mletého černého pepře
- ½ střední cibule, najemno
- sůl
- voda/vývar
Postup:
- Omáčka: Rozehřejeme na pánvi 2 pol lžíce oleje a přidáme cibuli, restujeme do průhledna.
- Přidáme česnek a společně ještě restujeme pár minut, nesmí nám však cibule ani česnek zhnědnout.
- Přidáme rajčata a koření a půlku bazalky a dusíme asi 45 minut za občasného míchání.
- Přidejte zbytek bazalky do směsi.
- Pokud ji zhustíte moc, nic se neděje, přidejte trochu vody nebo vývaru. Můžete ji taky nakonci rozmixovat, ale nemusíte. Je připravena rovnou k použití nebo si ji uskladněte na pozdější použití.
- Maso + nudle: Maso opražte na zbylém oleji se solí a pepřem, do požadované konzistence a barvy, přilijte omáčku a společně prohřejte.
- Přiveďte vodu k varu řádně osolenou, přihoďte na pět minut nudle a podávejte.