Možná by se Vám zdálo, že to je zvláštní kombinace na marmeládu, ale po pravdě, je více než lahodná. Máta dodává svěžest a mírně ostrou chuť k sladkosti a jemnosti meruněk. Tato kombinace mě napadla, když jsem uvažoval jak využít velké množství máty, které jsem si pěstoval doma po dlouhou dobu a už jsem chtěl zlikvidovat. Nechtěl jsem mít v marmeládě kousky máty, které by pak zůstávaly mezi zuby a tak jsem uvažoval, jak to udělat. Nakonec jsem ji nasušil a udělal z ní silný mátový vývar a ten poté použil jako základ pro rozpuštění želatiny. No a pak se k tomu přidaly čerstvé meruňky a šlo se na věc. Vzhledem k tomu, že meruňky mají v sobě dostatek pektinu, nemusel by se žádný další přidávat, ale přestlo se mi zdála moc tekutá, tak jsem tam nějakou tu želatinu nakonec dal.
Čas receptu: příprava 10 minut, chlazení 40+ minut, vaření 20 minut, zavařování 20 minut
Suroviny na 2 zavařovačky:
- 1,2 kg meruněk, vypeckovaných
- 150 g kokosového cukru
- 3 plátky želatiny
- 0,5 litru silného mátového čaje
- 1 pol lžíce citronové šťávy
Postup:
- Povaříme si silný výluh z máty do půl litru vody, necháme vychladnout. (Záleží jakou máme želatinu)
- Meruňky s cukrem povaříme na kaši.
- Mezitím si můžeme sterilizovat nádoby v troubě při asi 100°C.
- Rozmixujeme ovoce na jemno nebo pokud chceme tak mírně i necháme hrubší kousky.
- Podle návodu připravíme želatinu (rozpustit v studeném nápoji, poté rozehřát a rozmíchat, ale nevařit a poté smíchat s ovocem).
- Přelijeme do nádob, uzavřeme a necháme stát dnem vzhůru do vychladnutí či ještě zavaříme ponořené do vroucí vody po dobu asi 20ti minut.