Poté co jsme jedli hodně krát vepřová žebírka, rozhodl jsem se zase jednou pro změnu udělat ta hovězí. Avšak úplně jinak než v předchozím receptu na hovězí žebra. Samozřejmostí je dlouhé marinování, aby maso pěkně nasálo chuť a poté už jen dlouhé pečení. Výhodou je, že nemusíte obracet, podlévat, takže to můžete péct pěkně přes noc a pak mít vynikající snídani či oběd. Inspirací pro mě byl tento zajímavý recept. Servíroval jsem je s dýňovou kaší se skořicí, což se může zdát jako divná kombinace, ale skvěle to k sobě sedí.
Čas receptu: marinování 24+ hodin, příprava 5 minut, pečení 8-10 hodin,příloha:příprava 5 minut,vaření 15 minut
Suroviny na 3-4 porce:
- 4 kousky žeber (cca 1,5kg v našem případě)
- 3 pol lžíce hořčice
- 2 pol lžíce medu
- 3 pol lžíce vinného octa
- 3 pol lžíce olivového oleje
- 1 mrkev, na kolečka
- 2 cibule, 1 nadrobno a druhá na kolečka
- voda, případně vývar
- 1 hokkaido, na kostky
- 1-2 čaj lžíce skořice
- ½ čaj lžíce soli
- pepř
- případně ghee/přepuštěné máslo na zjemnění
Postup:
- Smíchejte si z medu, hořčice, octa a oleje marinádu.
- Potřete s ní omytá a osušen žebra. Dejte do vzduchotěsné nádoby a marinujte v lednici 24+ hodin.
- Vyndejte maso, oškrábejte marinádu a opečte na pánvi dozlatova.
- Přendejte do tlustostěnné nádoby, vyložte mrkev a cibuli na dno mírně podlijte vodou nebo vývarem.
- Přelijte maso zbylou marinádou.
- Přiklopte poklicí a utěsněte nádobu alobalem, aby nemohla unikat pára.
- Nechte péct na 100°C po dobu 8-10 hodin podle výšky žeber.
- Příloha: na pánvi na troše tuku osmažte cibuli do průhledna a poté přidejte dýni na kostky.
- Podlijte trochou vody nebo vývaru a duste asi 15-20 minut.
- Poté přidejte koření a pokud chcete tak máslo na zjemnění a rozmačkejte.
- Nyní už jen podávat s trochou výpeku! (Nebo si ho může přecedit, přidat hořčici a zredukovat)
Mám to chápat tak, že maso se již nesolí? Ta hořčice stačí? Děkuji.
Určitě jsem nesolil, tady šlo o to natáhnutí chutí ze všeho okolo a kdyžtak teda, dosolit až před podáváním.
Dík!