Rebarborová polévka

Rebarborová polévkaTakže pár dnů jsem se nevěnoval Výzvě a tak to musím dnes napravit! Jedna ze surovin se kterýma jsem se nesetkal ve svém životě až na jeden jediný kontakt co si pamatuji je rebarbora. Prakticky jsem ani do minulého léta nevěděl co to je, jak to vypadá a jak se to dá použít. Měl jsem nějakou matnou představu o tom, že se z ní dělají koláče s posypkou, ale to bylo tak vše. Když jsme byli v Estonsku, tak jsme ochutnali hustou studenou polévku z jablek a sušeného ovoce, do které si pak vmíchávali podle hustoty buď mléko nebo tvaroh. Velmi mě oslovila a když jsem na ni nedávno dostal chuť bavili jsme se o tom, že mají i rebarborovou variantu. Jedná se tedy o různě husté jídlo připomínající polévku a jí se buď studená či teplá. Zahušťuje se škrobem a částečně i vyvařením, ale udělali jsme to trochu jinak. Recept pochází odsud.

Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 20+ minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g rebarbory, oloupané (cca 600g neloupané)
  • 1,5 litru vody
  • 1 svitek skořice či špetka mleté
  • 5 pol lžic medu
  • 4 hřebíčky
  • 3 pol lžíce arrowroot škrobu
  • 1,5 dl vody

Postup:

  1. Dám vařit oloupanou rebarboru se skořicí, hřebíčkem a vodou do hrnce.
  2. Vařím dokud není rebarbora měkká – alespoň 20 minut.
  3. Poté buď snížím teplotu a nechám probublávat dlouho, aby se polévka zredukovala a zahustila nebo rozmíchám ve vodě arrowroot škrob a přidám do polévky a trochu povaříme společně.
  4. Následně vyndáme koření a dochutíme medem.
  5. Podáváme studené či teplé s trochou smetany (kokosové či mléčné).

Rebarborová polévka s jahodou a kokosovým krémem

Leave a Reply

Your email address will not be published.