Houby docela často zařazujeme do našeho jídelníčku, v poslední době často i grilované, ale povětšinou to byly všechny různé verze žampionů či vlastních českých sušených hub. Co jsem však výrazně opomíjel byla hlíva či méně časté houby. A protože alespoň hlíva se celkem usadila v prodejních řetězcích a na trzích, rozhodl jsem se ji využít. Ačkoliv nejlepší houbový guláš jsem měl z kotrče kadeřavého, možnost, že ho někde seženu až poroste je téměř nulová, to spíš ho najdu – rozhodl jsem se dát hlívě šanci. Složení hlívy a její projevy na lidském zdraví z ní dělají doplněk stravy či samotnou složku – za zmínku stojí určitě její vliv na snižování toho ‘špatného’ cholesterolu. Příprava guláše z ní tedy nevyžaduje extra velkou změnu, prakticky můžete místo masa nahradit hlívu a poté stačí již tedy kratší dobu dusit (maso potřebuje déle než houba). Recept, který mě částečně inspirovat je odsud. A tento recept patří do Výzvy, protože hlívu jsem dlouho chtěl použít!
Čas receptu: příprava 15 minut, dušení 30-45 minut
Suroviny na 4 porce:
- 400 g hlívy ústřičné, na nudličky
- 200 g žampionů, na tlustší plátky
- 600 g cibule (3 velké), nadrobno
- 6 stroužků česneku, utřený či prolisovaný
- 2 pol lžíce mleté papriky
- 5 pol lžic rajského protlaku (75-80 ml)
- 1 lžíce majoránky
- 1 čaj lžíce (mletého) kmínu
- sádlo
- voda
- sůl, pepř
Postup:
- V tlustostěnném hrnci na sádle osmažíme cibuli dozlatova.
- Přidáme papriku a přidáme hlívu a promícháme.
- Chvíli opékáme a poté podlijeme trochou vody a přidáme koření a protlak.
- Dusíme zakryté dokud se nevyvaří první dávka vody a poté podlijeme znova.
- Přidáme žampiony a dále pak už jen dusíme do požadované hustoty omáčky.