Já mívám docela hodně rád soutěže, ale především ty, kde je větší potěšení z účastnění se na něčem zajímavém, něčím povznášejícím, uspokojujícím .. novém a to přitom v duchu sportovním avšak bez bažení po prvním místě. Dneska jsem přes Borůvku narazil na tuto zajímavou výzvu od Nikki a jdu rozšířit řady nadšených zkoušečů!
Takže se radostně přidávám, k výzvě, která v mém podání bude asi o hodně kratší než do konce roku. 20 nových surovin či použití známých v úplně nečekané podobě a 10 nových receptů. Nemám žádné seznamy zamilovaných a nevyzkoušených receptů připravené, takže to bude probíhat tak, že budu postupně přidávat další a uvidíme jak rychle stihneme 🙂 No a co by to bylo za výzvu, kdybychom nezačali zostra, první recept již dnes.
20 nových zdravých ingrediencí, které zakomponuji v následujících dnech do receptů a svého jídelníčku:
batáty(recept)mák (recept)xylitol (xylit, atd.) –(recept)pitahaya (dračí ovoce) – jedli jsme ho jen tak, takže bez recepturebarbora(recept)mascarpone (recept)mušle Sv. Jakuba(recept)kakaové boby(recept)káva(recept)kefírkaki (persimon)(recept)králík(recept)kaprslávky(recept)mořské řasy(recept)hlíva(recept)čerstvé fíky(recept)ořechové oleje doteď nepoužívané – například sezamový(recept)ančovičky(recept)artyčok(recept)
10 receptů, které musím udělat:
- Tiramisu – povedlo se víc než skvěle, všem chutnalo, vyzkoušeli jsme různé metody servírování.
- Kefírové palačinky – nejnadýchanější palačinky mého života, balada jak se krásně rozpouštěly na jazyku a kombinace s borůvkami pěkně sedla.
- Žabí hubičky – nejsou tak skvělé jak si pamatuji od babičky, ale suroviny a léta praxe udělají rozdíl
- Kapr na černo dle Schwarzenberků – nepovedl se až tak načerno jak měl a to hlavně kvůli mé vlastní chybě, jinak kapřík překvapil a velmi chutnal, provedení je takové sladké a zajímavé.
- Paleo tortilla – dá se použít jako pita či naan, musí se však povést tenká, jinak je to spíše omeleta 😀
- Holandský řízek – také velmi předčil očekávání a připomněl, proč má spousta lidí tyto podivná jídla ráda 🙂
- Baba Ghanoush – mnohem lepší než jsem očekával a přidávali jsme následujících pár dní úplně ke všemu.
- Kuře na paprice – tohle jídlo jsem dlouho neměl tu odvahu připravit, a přitom je tak jednoduché a skvělé. Nakonec jsem si vyžádal recept od pravé Maďarky a stálo to za to.
- Pastýřův koláč (Shepherd’s pie) – anglická klasika v paleo podání, splnila očekávání, nejsem si však jistý tím vizuálním efektem 😉
- Sulc/tlačenka – tlačenku máme doma velmi rádi a chtěl jsem si ji připravit sám, první jsem začal se sulcem, protože podle mě více patří k Českým Vánocům, tlačenka zase více patří k těm Estonským, takže příště 😉