Dnešní recept na banánový chleba v sobě skrývá něco zvláštního. To zvláštní na něm je to, že jsme se snažili minimalizovat suroviny takovým způsobem, kde by se dosáhlo menší vnitřní vlhkosti a tím pádem, aby se více podobal pravému chlebu ačkoliv s banánovou příchutí. Našli jsme na blogu recept, který se nám zamlouval, protože nevyužívá olej a celkově byl trochu víc vyrovnaný než ten první. Důvodem proč ona vlhkost vadí je, že se na něj poté vše špatně natírá a mnohem rychleji se kazí. Drobný brainstorming – První krok je přidávat kokosovou mouku, která velmi saje. Druhý pak je minimalizovat další tekutiny jako vejce a kvůli vyrovnání chuti pak ještě ovlivnit množství banánů. No a výsledek? Překvapivě vyšel skvěle a jak se požadovalo avšak k dokonalosti ještě určitě pár pokusů a zlepšení.
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení 40 minut
Suroviny:
- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 1 čaj lžíce jedlé sody
- 2 pol lžíce mandlového másla
- ½ čaj lžíce vanilky
- ¼ čaj lžíce skořice
- 2 pol lžíce medu
- ½ hrnku mletého kokosu
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ hrnku vlašských ořechů, nahrubo
- Smíchejte všechny suché suroviny v míse.
- V druhé nádobě rozmačkejte banány a smíchejte s tekutýma.
- Zapracujte tekuté do suchých a poté přesuňte do pečící nádoby.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte 40 minut.
Nejlépe prý chutná druhý den. No musím říct mě všechny tři dny co vydržel chutnal stejně hodně. Jemná chuť ani ne výrazně banánová či kokosová. Dávali jsme si ho s meruňkovou marmeládou mimojiné a prostě chutná skvěle. Nahradit mandlovou pastu můžete jakýmkoliv jiným ořechovým krémem, možná dokonce půjde vypustit a tak mi tedy zbývá jediné – ať se Vám povede a chutná!
tento chlieb je zatial asi najlepší.. vdaka
Chlebík je vynikající!
Díky, jsem rád, že chutná!