Nedávno na stránkách Apetitu přibyl pěkný recept na polníčkový salát s vejci. A já se rozhodl trochu pozměnit jejich složení a přidat k tomu vejce trochu jinou přípravou. Včerejší premiéra nového Šéfa mimo jiné ukazovala i přípravu ztracených vejcí alias Benedikt. Opravdu se na nich dá rozeznat obrovský rozdíl mezi kvalitním a čerstvým vejcem a tím starším a horším. Vzhledem k tomu, že jsem nad nimi uvažoval již nějaký ten pátek tak ráno jsem nachystal. Jednoduchý, překvapivě sytý salát ze samých dobrot ozvláštnil dnešní snídani.
Čas receptu: vaření 8 minut, příprava 10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 vejce
- 1 pol lžíce octa
- 100 g polníčku
- 3 jarní cibulky, nakrájené
- ½ svazku ředkviček, na měsíčky
- zálivka:
- 1 pol lžíce octa
- 1 pol lžíce olivového oleje
- 1 čaj lžíce hořčice
- 50 ml vývaru
- 1 čaj lžíce medu
- sůl, pepř
Postup:
- Uvaříme si v širším hrnci vodu, přidáme ocet a poté snížíme teplotu aby stále mírně probublávalo.
- Vyklepneme si jedno vejce do misky a vytvoříme si ve vodě vír. Z malé výšky vhodíme vejce.
- Vaříme 3 minuty a poté přendáme děrovanou naběračkou do misky se studenou vodou.
- Smícháme si suroviny na salát a přelijeme zálivkou.
- Posadíme na vrch vejce a opepříme a osolíme. Ihned konzumujeme.