Dnešní salát bude trochu jiný, protože mu bude předcházet ještě jedno jídlo díky kterému to zvládnete udělat, jinak by Vám chyběly docela podstatné ingredience. První přijde pečení, které přidá svoji skvělou chuť a poté salát můžete servírovat ať už teplý či studený. Teplý však je o hodně lepší než by se mohlo zdát. My jsme si první kuře pekli s batáty a bohužel jsem neudělal foto. Inspiraci jsem si propůjčil od Masožroutů.
Čas receptu: pečení 1,5-2 hodiny, příprava 20 minut
Suroviny:
- 1 celé kuře (1,5+ kg)
- 500 g kysaného zelí
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- ½ střední hlávky čerstvého zelí
- 5 bobkových listů
- 10 kuliček černého pepře a nového koření
- dost soli, celého kmínu, mleté papriky
- 2 pol lžíce sádla
- voda nebo vývar, na podlití
Postup:
- Omyté a osušené kuře pořádně osolíme, okmínujeme a můžeme ještě jinak dokořenit.
- První si nakrájíme 200 g kysaného zelí, cibuli, slaninu, česnek na menší kousky, smícháme s kořením a naplníme kuře. (Můžeme dát tuk na pekáč před pečením, či trochu podlijeme vodou)
- Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme 1,5-2 hodiny za občasného podlívání.
- Nakrouháme čerstvé zelí, nakrájíme zbytek kysaného na menší kousky.
- Možnost 1: rozbouráme kuře na kousky, vyndáme koření z nádivky, přidáme do výpeku společně s nádivkou a ještě chvíli dopečeme a poté smícháme se zelím na salát a nakrájenými kousky kuřecího masa ať už v pekáči nebo bokem (spíše bokem – nádivka a maso nasaje dostatek výpeku.
- Možnost 2: nakrájené kuřecí maso smícháme se zelím v míse a přidáme trochu výpeku.
Zbytek kuřete můžete použít jako samostatné jídlo. Já jsem do salátu použil jen obě prsa, zbytek jsme snědli pečené. S výpekem to nemusíte moc přehánět, stačí ho relativně trocha pokud budete jíst salát hned, pokud později tak zelí dost nasaje. Porcí salátu minimálně 4 a zůstane Vám dodatečně ještě hodně kuřete, takže my jsme to jedli pěkně tři dny 🙂