Pokud byste si chtěli dát paleo sushi, není důvod váhat. Nezaručím Vám, že vše co budete chtít připravit zvládnete – rýže prostě nelepí jak byste mohli být zvyklí není to holt rýže, ale rozhodně to můžete zkusit a nějaké ty rolky jdou prostě velmi jednoduše. Vyberete si náplň, pokud nevyhovuje ryba pak klidně avokádo, mrkev, okurka, ředkev a spousty spousty dalších. Nepotřebujete zase tolik surovin a podstatné jsou ale pomůcky nejen k jídlu, ale hlavně k přípravě. Zarolovat to pak dokáže už téměř každý .. Recept, který jsme prakticky nejvíc použili byl tento
Čas receptu: příprava 25 minut, vaření 5 minut
Suroviny na 8 rolek:
- 1 hlávka květáku
- 8 nori řas
- asi 300 g lososového filetu
- 1 pol lžíce kokosového oleje
- 2 pol lžíce rýžového octa
- plnění:
- avokádo, jedna mrkev, salátová okurka, na proužky
- Nasekáte květák na velikost rýže. Polovinu odložíte bokem.
- Druhou polovinu dáte na rozehřátou pánev na olej a osmažíte do zlata. (5-7 minut)
- Smícháte zpět a přidáte rýžový ocet, rozmícháte.
- Na každou řasu na rolovací podložku vyskládáte ¾ hrnku rýže asi dva centimetry od spodního okraje směrem nahoru, rovnoměrně.
- Do středu rýže vyskládáte čím budete plnit – rybu, zeleninu, můžete natřít wasabi přidat ocet atd.
- Začnete rolovat od spodního okraje, spojujete přimáčknutím, ale opatrně ať nerozmašírujete středy.
- Konec řasy pak navlhčíte, aby se dobře spojila.
- Nakrájíme pomocí navlhčeného nože na rovnoměrné plátky a podáváme se zázvorem, sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.
Pokud nevíte jak rolovat, obvykle na každém balení řas je návod, spousta video návodů je na internetu a opravdu se není čeho bát. Třeba ze začátku budete mít věci ne přesně ve středu, ale to po chvíli pochytíte. 8 rolek udělat bez vedení úplně stačí k tomu, abyste uměli dobře rolovat. Jinak například zde – návod. Rýži, kterou nepoužijete hned můžete použít na další asijská jídla později nebo si rolky udělat druhého dne.
Ahoj,
předem ti chci strašně poděkovat za tento blog. Nedávno jsem se dala na paleo a moc jsem nevěděla, co mám vařit a tady jsem vžydcky narazila na inspiraci 🙂
K tomu sushi, já jsem jeho velký milovník a bylo mi líto, že jsem si ho nemohla dopřát. Zkoušela jsem tento recept a květák mi moc nelepil (nedařilo se květák nakrájet tak nadrobno), druhý pokus byl lepší: květák jsem mixovala v mixéru, vyšly krásně malé kousky a pak jsem ho dala vařit s vodou, následně scedit, ať tam nezbyde voda a krásně lepil, sushi dopadlo o hodně lépe 🙂
Michelle
Ahoj,
já chci poděkovat za poděkování, velmi mě to těší, že tu lidé nacházejí rady a recepty, které jim pomůžou.
No po pravdě už si moc nevzpomínám, jestli a jak moc mi květák lepil, určitě ne tolik jako sushi rýže, ale zase mi to určitě moc nevadilo, horší to bylo určitě při krájení. Proto jsem taky tu rýži z části smažil a pak míchal, ono to dost pomohlo, každopádně za radu děkuju, zkusím to příště stejným způsobem a uvidíme zda to bude lepší !
Metla
I don’t speak Czech but I’m thrilled that this recipe has gone international! Your pictures are fantastic. Looks delicious. 🙂
Hello Alicia,
I am glad you stopped by and that you are happy to have it (as well) here on my blog in Czech. Many of my readers enjoy your recipe wich was my big inspiration for this sushi.
Thank you for your kind words, I can see on my stuff only the flaws – but it makes me happy that you like it.
Cheers,
Mirek aka Metla