Zakoupil jsem si nový Apetit s 123 recepty inspirovanými Asií. Musím uznat, že jako inspirace skvělé, ale má to jednu závadu, člověk si tam moc nevybere, aby nemusel výrazně upravovat na paleo stravu. Jeden z mála receptů, který mě oslovil hned, a který tuto úpravu nijak zvlášť nepotřebuje je tento. Nevím zda-li jste se setkali s kořením pěti vůní, které se v Číně a Vietnamu používá velice hojně, avšak s jeho jednotlivými složkami určitě. Skládá se povětšinou totiž z badyánu, skořice, fenyklu a hřebíčku a také fagary nebo-li sečuánský pepř. Každý by určil poměr asi trochu jinak avšak nemusíte mlít ani tesknit, dá se sehnat v kořenářství obyčejně. A jako přílohu jsme si dali fazolové lusky, které však moc paleo nejsou ačkoliv my si je jednou za delší dobu dáváme, protože je máme rádi. A jako dip jsme využili trochu majonézy, které momentálně máme víc než dost a trochu ji ozvláštnili.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, restování 10 minut
Suroviny:
- menší až střední vepřová panenka
- 1-2 čaj lžíce koření pěti vůní
- 1 pol lžíce olivového oleje
- sůl
- dip:
- 2-3 pol lžíce majonézy
- 1 čaj lžíce kari, i více dle chuti
- 1 pol lžíce citrónové šťávy
- 1 pol lžíce mangové omáčky nebo meruňkového či broskvového džemu
Postup:
- Maso omyjeme a osušíme, odkrojíme přebytečné blány či tuk.
- Posolíme a potřeme rovnoměrně ze všech stran kořením.
- Potřeme olejem a opékáme na pánvi 4-5 minut z každé strany.
- Odstavíme ze zdroje tepla a necháme odstát na prkénku.
- Smícháme si všechny suroviny na dip v misce a ochutnéme, zda nám sedí chuť.
- Podáváme společně a namáčíme přílohu a maso v dipu.