Saláty jsou dobré přílohové, ale můžou být vynikající samostatné jídlo. A protože jsem veliký masožrout, tenhle se mi velice zalíbil a musil jsem ho vyzkoušet při první příležitosti. Snoubí se v něm chuť skvělých ingrediencí s asijským vlivem. Recept jsem našel v knize Rychlá jídla z pěti přísad, kde je spousta užitečných receptů, které se mají dát zvládnout za půl hodiny a jen z pěti surovin. Pravdou je, že občas si pomáhají úvody v kapitole, kde složitější suroviny – například dresinky vysvětlí zde a pak pouze odkazují, ale i tak se mi velice líbí celá tato kuchařka. Použil jsem na něj skvělou novou karotku a místo limetkové šťávy jen citrónovou, ale rozdíl není až tak velký. Množstvím se to nebude zdát, ale je to dosti na dvě porce ačkoliv talíř opticky není až tak plný.
Čas receptu: příprava 10 minut, smažení 10 minut
Suroviny:
- 300 g hovězího roštěnce
- 2 větší mrkve, na proužky
- 1 pol lžíce limetkové šťávy
- 3 čaj lžíce rybí omáčky
- 2 pol lžíce koriandru
- 1 pol lžíce olivového oleje
- 2 pol lžíce opraženého sezamu
Postup:
- Pánev rozehřejeme a na olivovém oleji osmažíme z obou stran roštěnku.
- Podle toho jak moc ji chceme mít propečenou 2-5 minut z každé strany.
- Odložíme maso bokem a slijeme si výpek.
- K výpeku přidáme rybí omáčku, koriandr a limetkovou šťávu.
- Nakrájíme maso na tenké plátky. (Můžeme to už smažit na plátky, abychom ušetřili trochu času)
- Smícháme všechny suroviny dohromady a podáváme.
- Přidal jsem ještě sezamové semínka orestované na suché pánvi.