Příprava jednoduchého steaku z kvalitního masa není nic až tak složitého jak by se mohlo zdát. Občas to však chcete ozvláštnit nějakou trochu jinou omáčkou. My jsme se rozhodli si udělat krémovou pepřovou omáčku. Chutnala skvěle, jen bych měl jednu velkou výhradu. Recept, který jsem následoval byl značně přehnaný co se týče surovin, no podívejte se sami zde. Ono je to primárně asi o tom jak máte rádi chutě (hodně pepře), ale přišlo mi, že prostě se to nedá sníst v dvou/třech porcích aniž by člověk půlku pepře nevyhodil. Každopádně jinak se ta omáčka hodí k jakémukoliv steaku a je velice lahodná.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření omáčky 15 minut, steak max 10 minut
Suroviny:
- 2 libovolné steaky (použili jsme krkovičku)
- libovolný tuk
- sůl, pepř
- omáčka:
- 20g másla či jiného tuku
- 1 malá cibule, na jemno
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 125 ml vývaru
- 25g slitého nakládaného (zeleného) pepře
- 150 ml smetany ke šlehání či kokosového krému
- 100 ml mléka (kokosového)
Postup:
- Na rozehřáté pánvi na rozpuštěném másle osmažíme cibulku doměkka.
- Přidáme česnek a pepř, velmi krátkou chvíli míchejte.
- Přidejte vývar a smetanu, nechte přivést k varu a pak nechte probublávat na nižším stupni po dobu deseti minut. Následně přesuňte do omáčkovníku.
- Připravte si steak na druhé pánvi, mírně osolte a opepřete. Až budete mít pěkně propečeno ze všech stran, přelijte omáčkou.
My jsme použili jako testovací surovinu rostlinnou smetanu ke šlehání Hoplá. Původně jsem se toho obával, chuť je mírně jiná, složení není zrovna ideální (obsahuje docela velké množství umělých složek), proto bych ji určitě nedoporučoval, ale potřebovali jsme ji otestovat. Jako materiál se chová velmi dobře, konzistence hustší a chuťově je podobná (holt ti, kteří nenávidí rostlinné náhražky budou prskat i tak), či-li pokud nemáte zrovna po ruce kokosový krém, dá se použít i výjimečně tohle, ale je to na Vašem posouzení.