Kuřecí nugety jsou jedny z nejoblíbenějších jídel na světě a přitom se dají udělat tak nádherně zdravě a rychle doma. Proč tedy nezkusit něco co je o hodně zdravější a víte vlastně co jíte, když v KFC nugetech najdete jen ~75% masa. Volil jsem však variantu, kdy nejsou až tak křupavé jak je můžete znát, toho se dá snadno docílit tím, že je první předsmažíte krátce a až pak pečete. No a k nugetům se hodí vždycky nějaký príma dip, proč teda nezkusit takový netradiční, ale přitom skvělý mangový… Inspirace vzešla prakticky odsud.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, pečení 35 minut
Suroviny na nugety:
- 4 kuřecí prsa, na kostky
- 120 g lískových ořechů, mletých
- 2 vejce
- 2 pol lžíce kokosového mléka
- trochu olivového oleje
- koření a bylinky dle chuti (použil jsem chilli, pepř, sůl, petržel)
Postup:
- (Můžete si ořechy předpéct na pečícím plechu mírně na pár minutek a pak je nasekat, nebo použít už předtím mleté)
- Smícháme kokosové mléko a vejce pořádně, budeme v nich obalovat nugety.
- Koření s mletými ořechy budou sloužit jako obalová hmota.
- Namočíme nugety v tekuté směsi a vyválíme v suché a odložíme na pečící nádobu.
- Předehřejeme troubu na 180°C a postříkáme nugety olejem.
- V polovině času obrátíme aby se propekly i z druhé strany.
Z takového množství masa jsem vyrobil asi 20 větších nugetů a asi 10 z nich jsem dával okamžitě zamrazit na pozdější využití. Tenčí části masa jsem použil na pomletí do burgerů. No a teď si ukážeme mangovou omáčku, kterou jsme použili například i k portobello burgerům.
Čas receptu: vaření 10 minut
Suroviny:
- 1 zralé mango, vypeckovat a oloupat
- 1 stroužek česneku
- 2 čaj lžíce citrónové šťávy
- 1 hrnek kokosového mléka
- trocha šafránu, tymiánu
- 1 pol lžíce olivového oleje
- 2 pol lžíce vody nebo vývaru, na zředění omáčky
Postup:
- Rozehřejeme olej na pánvi a trochu osmažíme česnek (velice rychle)
- Přidáme tymián a vývar a vaříme dokud se nezredukuje na polovinu.
- Přidáme všechny další suroviny a vaříme dokud nezhoustne nebo zhruba do poloviny objemu.