Dnešní recept se k nám dostal v rámci předchozí diety podle Antónie Mačingové. Jedná se o jednoduchý salát s mírně kyselou chutí s řepou. V rámci diety se používal primárně na očistu a můžete si ho udělat jako samotný salát, jako přílohu nebo třeba přidat tuňáka, vejce nebo něco jiného jako slaninu či kousky masa a podávat.
Čas receptu: příprava 10-15 minut
Suroviny na 4 porce:
- 0,5 kg vařené řepy (cca 3 střední), nahrubo
- 170 g sterilovaného hrášku nebo rozmraženého
- 170 g sterilované mrkve nebo rozmražené
- 6 naložených okurek, nahrubo
- sůl, pepř
- trocha olivového oleje
Postup:
- Nastrouhám řepu nahrubo do mísy.
- Sliji vodu z sterilovaného hrášku a mrkve a nechám pořádně odkapat a přidám nebo nechám rozmrznout a okapat mražené.
- Nakrájím na kostičky okurky a přidám. (Případně i další zeleninu v kyselém nálevu, cibulky atp.)
- Mírně osolím a opepřím a nechám odstát v chladničce.
- Před servírováním přidám trochu olivového oleje.
Já jsem použil předvařenou řepu, kterou prodávají v Bille vakuovanou. Množství hrášku a mrkve je jen tak orientační, mám rád, když je ho tam skoro stejně jako řepy. Pokud máte například další zeleninu v kyselém nálevu, který splňuje paleo podmínky, tak si to můžete dát klidně taky, my pro tentokráte použili jenom okurky a úplně to stačilo.
Jinak se týče závadnosti řepy jako takové – musíte počítat s tím, že to je hromada cukrů a proto není vhodné ji konzumovat po kilech a také dost se znehodnotilo tepelnou úpravou, kterou nevíme o výrobce jak dlouho a vydatně provozoval na té řepě, přesto však jednou za čas si tohle jídlo určitě dám dokud mě někdo nepřesvědčí fakty, že to nesmím jíst.