Jednou za čas si prohodíme místa v kuchyni a jsem potom překvapen co bude k jídlu pro změnu já. Tentokráte se má drahá polovička rozhodla připravit citrónový koláč, který mám z originálu velký problém přeložit – Lemon meringue cake (Koláč s citronovými pusinkami?). Chutnal mi velice a tak se musím s Vámi podělit, když už ne o produkt, alespoň o recept. Inspiraci jsme čerpali odsud na korpus a zde na vrchní vrstvu
Čas receptu: korpus – příprava 5 minut, pečení 10 minut, krém – 15 minut, dokončení – pečení 15 minut
Suroviny – korpus:
- ⅔ hrnku mandlové mouky
- ⅓ hrnku kokosového oleje, rozpuštěný
- 2 pol lžíce studené vody
- špetka soli
Suroviny – krém:
- 2 žloutky
- 1 pol lžíce medu
- citronová kůra z jednoho citrónu, nastrouhaná
- šťáva z jednoho citrónu
- 3 pol lžíce kokosového oleje
Suroviny – vrchní vrstva:
- 2 pol lžíce medu
- 2 bílky
Postup – korpus:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme suroviny kromě vody a postupně vmícháváme vodu.
- Dáme do formy a pečeme 10 minut.
Postup – krém:
- Smíchejte suroviny a rozmíchejte v hrnci.
- Dejte hrnec ohřívat pomalu a u toho stále míchejte směs.
- Připravujte dokud nebude mírně bublat a nezhoustne.
- Nalijeme na korpus a zarovnáme.
Postup – vrchní vrstva + dokončení:
- Vyšleháme pěnu z medu a bílků.
- Naneseme na korpus s krémem a dáme do trouby na 15 minut při 180°C.
Vzhledem k množství citrónu v koláči, jsme měli dát více medu, takže doporučuji krém pořádně otestovat než se rozhodnete to výsledně zapéct. Pokud byste měli krémovou hmotu moc řídkou, můžete použít trochu víc medu, víc zahřívat nebo přisypat trochu mandlové mouky.