Nejde o opravdová pštrosí vejce, jde o něco, co tak nazýváme u nás. Jinde se to jmenuje ‘Scotch eggs’ a první tištěný recept byl už roku 1783. Inspirovali se z ‘arabského’ jídla zvaného ‘nargisi kofta’, což je masová koule plněná vejcem. Pravdou je, že originál se má fritovat, což nám v domácích podmínkách přijde zbytečné a tak jsme se rozhodli zapéct v troubě, stejně jako by to šlo smažit, či fritovat. Vycházeli jsme z tohoto receptu.
Čas receptu: vejce – 10 minut, příprava 5 minut, smažení 5 minut, pečení 10 minut
Suroviny na 5 porcí:
- 400 g mletého hovězího masa
- 5 vajec
- koření – sůl, pepř, sušená bazalka, kmín, česnek, mletá paprika
- 1-2 pol lžíce mandlové mouky
- kokosový olej
Postup:
- Uvaříme vejce na tvrdo, zchladíme a oloupeme.
- Smícháme mleté maso s kořením a uděláme si z něj stejně velké tenké placičky.
- Po jedné vezmeme placičku masa do ruky a vložíme na ni vejce a obalíme, aby pokrývala celé vejce.
- Na rozehřáté pánvi rozpustíme trochu kokosového oleje a osmažíme dozlatova.
- Předehřejeme troubu na 175°C a dopečeme 10 minut.