Takže dneska máme zaměřeno na pomeranče a ořechy a protože jsou výrazné samy o sobě, dáme k nim nějakou hezkou nejlépe zelenou hmotu, která nebude až tak rušit. Recept jsme našli v magazínu Albertu leden 2013, který již byl zmíněn při příležitosti jiné. Originál měl k sobě plísňový sýr, který si myslím, by skvěle sedl, ale já se rozhodl ho mít jako přílohu k jednoduchému steaku.
Čas receptu: příprava 15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 200 g směsi rukoly a čerstvého špenátu (klidně i polníček)
- 2 pomeranče
- 1 pol lžíce oleje z vlašských ořechů
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- sůl, pepř
- sýr
Postup:
- Salátovou směs propláchneme a osušíme, poté vložíme do mísy.
- Oloupeme pomeranče nad miskou, abychom zachytili jejich šťávu.
- Šťávu smícháme s olejem, solí, pepřem a poté přelijeme salát.
- Před servírováním přidáme ořechy a pomeranče na vrch. (Případně ten sýr)
Z množství surovin v receptu, to vyjde na 4 menší porce (se sýrem plnohodnotné). A my jsme to měli jako přílohu k například takovémuto kuřecímu steaku, kde jsem přidal ještě trochu jarní cibulky. Já to zrovna u vlašských ořechů rád nemám, ale jako všechny ořechy snesou před podáním trochu opražit na suché pánvi.