Jak už jsem to tady zmiňoval, neděle je národní den palačinek v Estonsku. Pravda, není to tak, ostatně jako u nás nemá svátek v pátek každý blázen, ale prostě obliba sladkého pečení v Estonsku je převeliká a z toho co jsem tam ochutnal, musím říct, že to nebylo vůbec špatné a na výběr toho bylo víc, než bych zvládl sníst. Při nákupu v Makru jsem si našel pěkné krabice kokosového mléka, značně lepší kvality i trochu lepší ceny než to, které jsem používal normálně a tak, aby se nezkazilo, tak jsem ho použil pěkně tady.
Čas receptu: příprava 5 minut, smažení 20+ minut
Suroviny na zhruba 5 palačinek:
- 3 vejce
- 300 ml kokosového mléka
- 2 hrnky mandlové mouky
- špetka soli
- 1 pol lžíce medu
- kokosový olej
Postup:
- Rozklepneme vejce do mísy, přidáme sůl a pěkně rozmícháme.
- Přidáme 150 ml mléka a nasypeme mouku. Rozmícháme.
- Přilijeme zbytek mléka a pokud to budeme mít moc řídké, přidáme trochu mouky.
- Měli bychom ve výsledku mít tekutou řídkou, ale ne moc, hmotu, kterou pak budeme smažit.
- Rozpustíme na pánvi kokosový olej a postupně přilijeme trochu hmoty, budeme se snažit udělat je po celé pánvi, ale ne moc tlusté, pak se špatně obracejí a nedají se rolovat při jedení.
- Pečeme pár minut z obou stran, do hněda a poté podáváme.
Směs, kterou jsem smíchal tak nějak od oka, nám vyšla na 5 palačinek a byly velice syté. Podávali jsme s černo-rybízovou marmeládou a kromě toho, že tlustší se nedaly rolovat a lámaly se, byl jedině trochu problém při obracení. Chuťově to však vyrovnalo případný problém, kokosové mléko, které jsem koupil je hustší než z plechovky a značně lépe i chutnalo. K tomu čerstvý grepový džus a čaj/kávu.