Určitě máme všichni velice různé vzpomínky z dětství na játra. Já jim, ale pravidelně dávám šanci a narazil jsem na tento recept, už před nějakou dobou a rozhodl jsem se ho zkusit, až jednou narazím někde na pěkná játra. Což se nedávno stalo a věděl jsem, že tímhle své drahé polovičce udělám radost. Takže se šlo na věc..
Čas receptu: příprava 5 minut, smažení 10 minut, pečení 15 minut
Suroviny na 3 porce:
- 0,5 kg vepřových jater, 2cm tlusté plátky
- ½ citronu, šťáva
- 1 pol lžíce tymiánu, sušený
- sůl, pepř
- 2 pol lžíce olivového oleje
- pár žampionů, příloha
Postup:
- Na rozehřátou pánev dáme olivový olej a osmažíme pořádně z obou stran játra.
- Během smažení poprášíme tymiánem a pepřem.
- Předehřejeme troubu na 100°C a přesuneme tam játra.
- Zakápneme je citronovou šťávou, osolíme, případně ještě dodáme další koření.
- Pečeme asi 10-15 minut.
Recept od Švédského paleo nadšence uvedený nahoře nechává játra ještě červená uvnitř, mě to až tak nechutná, takže jsem je propékal trochu déle a více. Další změna byla ještě v tom, že pokud se propéká v troubě pak déle, můžou být i plátky tlustší. Co se týče jater a solení, nechávám to vždycky nakonec, aby neztvrdla. Jako přílohu jsme měli opékané žampiony a trochu salátu z červeného zelí, ředkviček a rukoly.