Sušené hovězí maso – jerky

Hotové jerkyTakže pro tentokrát jsem se rozhodl nejen publikovat jeden recept, ale k němu i drobné zamyšlení. Jak všichni znáte určitě Jerky nebo-li sušené maso. Co by mělo být k zamyšlení není to, zda vše bylo připraveno jak má, zda obsahuje vše co má, ale zda zase cena domácí manufaktury zvítězila nad děsivými cenami maloobchodními. Miluju maso jakkoliv vypadá, jakkoliv je připraveno a sušenou úpravu jsme začal zbožňovat až od nedávna, prakticky od léta. Během výletu do Estonska jsme si snad zkusili vše co místní trh nabízí a někdy to teda pro mě moc smysl sušeného masa moc nevystihovalo, ale co mě zděsilo byla nabídka cenová, pod dvě eura za 100g člověk koupil ty nejchutnější kusy a to ani nemluvě o výběru druhů masa. To mě vedlo k tomu si to zkusit připravit a následně srovnat co je vlastně lepší a výhodnější v našich podmínkách.

Recept jsem si vypůjčil zde. ! Jsou tam užitečné tipy a fotky z přípravy!

Čas receptu: příprava hodina, marinování 24 hodin, sušení 4 hodiny

Suroviny:

  • 600 g hovězího masa, na tenké plátky, použil jsem zadní
  • marináda:
  • ½ hrnku sójové (tamari) omáčky nebo coconut aminos
  • ½ čaj lžíce soli
  • ½ čaj lžíce pepře, mletého
  • ½ čaj lžíce papriky, mleté
  • 3 stroužky česneku, prolisované

Postup:

  1. Maso omyjeme, osušíme a dáme do mrazáku na 2-3 hodiny, aby pěkně vymrzlo.
  2. Nakrájíme na plátky tenké asi tak 2 mm. (Pokud budou moc tenké vysuší se moc brzo a budou se tříštit při jídle, což už je přesušeno a takový efekt nehledáme)
  3. Marinádu jsem si připravil do velkého uzavíratelného pytlíku, pořádně promíchal a uložil do lednice na 24 hodin.
  4. Druhý den rozvěšíme napíchané na párátkách nebo špejlích maso na rošt.
  5. Předehřejeme troubu na 70°C a sušíme aspoň hodinu na tuto teplotu a poté můžeme snížit na 60°C po zbylé asi 3 hodiny času.

Krájení masa

Marinující se masoZ hlediska zdravotního, by mělo stačit hodinu na 70°C abychom se zbavili případných bakterií či chorob, přesto třeba já mám velice těžko poznatelné na staré troubě, kolik vlastně stupňů to bylo, takže bych řekl, že jsem asi sušil celou dobu na něco mezi 60-75°C. Po hodině zhruba už se dalo žvýkat jako normální jerky, přesto výsledek byl nejlepší přesně po 4 hodinách. Dali jsme části ještě delší sušení, ale myslím, že to stačilo. (12ti hodinová procedura popisovaná v jiných receptech mi přijde až děsivá). Dvířka trouby jsem měl téměř celou dobu zavřené, jen ne z počátku – důvodem je přebytečná vlhkost ucházející z trouby. No a teď…

Takže když si srovnáme náklady na výrobu, budeme se trochu pohybovat v prostředí se spoustou proměnných:

  • náklady na suroviny: maso, omáčka, česnek, sůl, pepř, paprika
  • náklady na výrobu: mražení 3 hodiny, marinování 24 hodin, sušení 4 hodiny + lidská manuální práce

Co se týče surovin a energií, ty se můžou velice a velice lišit, proto bude velice těžké vypočítat finální cenu, která bude neměnná a jasně nám řekne, ale v mém případě jsme se dostali k těmto číslům, protože naše lednička ani trouba nejsou žádné mladice, nahodím větší čísla.

Suroviny + spotřeba mražení 0.075 kWh, marinování 4 kWh, sušení 3,2 kWh (kWh = 4,60,-)= 195,46,-

Prakticky bych si z nákladů mohl odečíst zbytek všech věcí, které byly mraženy a chlazeny současně, což by nám výsledek značně vylepšilo a taky se mi zdá, že bez ampérmetru bych stejně nevypočítal přesné spotřeby (chladnička s mrazákem jsou kombinované, takže o to vyšší spotřeba). No a teď se podívejme na výnos. Ze 600g + omáčky + koření jsme vytvořili 230g jerky.

Když si vezmeme v kalkul to, že jedno balení Jerky s hovězím masem na trhu stojí 53,- za 25g. Počítejme tedy že 230g / 25 = 9 a něco. 9*53 a máme 477 ! Zdá se to divné, ale vyhrála domácí příprava.

Ponaučení z toho je jednoduché, natírají nás, to víme, proto ne vždy jim na to skočíme, ale vyrobit si doma, jerky z kontrolovaného zdroje, jen se surovinami, které chci dokonce vyjde i časově dobře a hlavně finančně lépe. Při lepší technologii, ve větším množství, tím pádem i větší kupní síle na suroviny se z toho dá udělat pěkná manufaktura.

Jeden ukázkový kousek pro srovnání

6 thoughts on “Sušené hovězí maso – jerky

  1. Spotřebu mrazení/chlazení jsi počítal nějak poměrově k obsahu mrazáku/lednice, nebo celého spotřebiče? Pokud celého, tak je cena hodně nadsazená, ne? Tedy pokud nezapínáš prázdnou lednici a mrazák jen kvůli tomu masu. ;o)

    • Ahoj Jakube,
      ano je to úmyslně takto nadsazené na celý spotřebič, aby to dokázalo, že je to opravdu velký rozdíl a i kdybych se hodně nesnažil, tak to vyjde levněji a zdravěji 😉
      Metla

  2. Nemáte chybku v těch číslech? Pokud by Vaše lednice “sežrala” za den 48 kWh, stála by Vás denně asi 220 Kč, tj. takových 80 000 Kč za rok. Skoro se mi nepodařilo najít ve zboží lednici, která by měla spotřebu vyšší než 1 kWh/24 hod. Nezaměnil jste spotřebu denní za hodinovou?

    • Zdravím,

      asi to tak opravdu bude. Těžko si teď vzpomenout odkud jsem bral původní údaje, ale když porovnám orientační současné a přidám k tomu navíc, protože přece jen naše spotřebiče by se určitě nevlezly ani do kategorie A (máme opravdu hodně staré a jinak by asi nedávalo smysl je měnit, pokud by byly tak dobré). Jdu to tedy přepočítat a upravit.

      Děkuji za upozornění.
      Metla

  3. Ahoj, tvůj recept mě inspiroval a nedávno jsem maso usušil. Moc díky za tip a maso je naprosto skvělý, ale chci se zeptat, jaká je jeho trvanlivost? Máš to nějak odzkoušeno? Popřípadě, jak ho uchováváš? Díky 🙂

    • Ahoj, no u nás zmizelo závratnou rychlostí, asi ani měsíc nevydrželo. Pokud se bude skladovat v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu a třeba v lednici, tak by mělo vydržet velmi dlouho. Přece jen je to metoda, jak upravit maso, aby vydrželo dlouhé časové úseky. Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.