Eggnog alias Vaječný koňak

Hotový eggnogPoslední post, kterým se vrátím k Vánocům, které jsou nenávratně pryč je tento americký zvyk. Eggnog u nás by se dalo přeložit jako vaječná likér k Vánocům neodmyslitelně patří. Pravda v dnešní podobě spíš jako v kanystrech dostupný lepihub, který tam někteří pijí po galonech a někteří na něm mají i závislost. Prakticky jsme vycházeli z hodně receptů a snažili se najít něco co nám bude vyhovovat ať už surovinami nebo postupem, až jsme si složili vlastní. Ti, kteří vylučujete mléko, pro ty je to teda non-paleo recept, anebo nahradit kokosovým. Rozdíl je docela znatelný oproti typickému vaječnému koňaku. Zdroj pro paleo recept a normální.

Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 15 minut, chlazení 1+ hodina, zapracování bílku 5 minut

Suroviny:

  • 3 žloutky a jeden bílek
  • 2 pol lžic medu
  • 2 hrnky mléka (0,5 litru)
  • 2 čaj lžíce vanilky nebo vanilkového extraktu
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • 2 celé hřebíčky
  • pár pol lžic rumu

Postup:

  1. Oddělíme bílky od žloutků a žloutky umícháme do pěny s medem.
  2. Ohřejeme mléko a vložíme do něj hřebíček a vanilku, ale nenecháme vařit.
  3. Polovinu mléka vlijeme do pěny a stále mícháme a poté vše vlijeme do zbytku mléka.
  4. Ohříváme na plotýnce za stálého míchání dokud pěna nespadne a opět nesmí vařit. Poté můžeme vyndat koření. Že je vše hotové poznáme, když směs tuhne na lžíci. (Neočekávejte puding!)
  5. Necháme zchladit a přidáme alkohol a případně koření dle chuti. (Minimálně muškátový oříšek a skořici musíme přidat – možné dodat více vanilky atd.)
  6. Hodinu nebo dvě před podáváním vezmeme bílek, vytvoříme pěnu a zapracujeme zpět do směsi.

Pěnící směsKoření, se kterým jsme vše vařili (pokud se jedná o celý hřebíček a vanilku), bychom měli vytáhnout (lžící, rukou, zcedit, ..) před podáváním, aby je někdo nevypil. Použili jsme mixér, když se přidává mléko, ale směs velice napěnila, tak možná bude lepší dělat ručně, ono to stejně moc času nezabere a poté se kratší dobu ohřívá. Alkohol přidávejte po panácích nebo lžících a vždy pořádně promíchejte a vyzkoušejte, zda to je akorát, přidat můžete vždy, ubrat složitě. Před podáváním jsme ještě ozdobili špetkou skořice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.