Tohle jsem vždycky strašně miloval na Vánocích. Jak si idealizujeme vaření našich rodičů a prarodičů, tohle prostě na tom nebylo závislé, ale pro mě bylo spojené s mojí mamkou a Vánoci. No a protože jsem na to měl zase chuť rozhodli jsme se to vyrobit také. Piškoty jsme si vyrobili inspirováni receptem na mém oblíbeném blogu – Paleolifestyle a řídili se radami i od Jakuba Matějky, ale s mírnou změnou, takže dívejte.
Čas receptu: příprava 5 minut, tvarování 10 minut, pečení 10-12 minut
Suroviny na 70 piškotů:
- 4 bílky
- ¼ čaj lžíce prášku do pečiva
- ½ čaj lžíce vanilkového extraktu
- ¾ šálku proseté mandlové mouky
- ¼ hrnku medu
Postup:
- Vyšleháme tuhý sníh z bílků a poté přidáme vanilkový extrakt a med. Rozmícháme.
- Prosejeme mouku s kypřícím práškem a postupně přidáváme sníh a zapracováváme. (Možná bude lepší začít s méně moukou a když tak přidat později, protože naše těsto bylo velice řídké a nedalo by se nic vyrobit, kromě doporučeného vylití do plechu a pak vyřezávání)
- Předehřejeme troubu na 200°C a pomocí lžíce vytváříme piškoty o velikosti asi tak kolečka banánu. (Trochu se rozjedou do stran a splasknou, takže stačí zhruba velké jako ten banán)
- Pečeme 10-12 minut a poté necháme zchladnout a jdeme dále!
No a teď jak je ještě dodělat do té správné podoby, aby to byly banánové jednohubky v čokoládě!
Čas receptu: příprava 10 minut, chlazení 20+ minut
Co budeme potřebovat na jednohubky:
- dle chuti množství čokolády, roztopené
- koleček banánů jako počet jednohubek, děleno dvěma (/2)
- párátka podle počtu jednohubek
Postup:
- Složím si dohromady a na párátko napíchnu piškot + banán + piškot.
- Obalím v čokoládě podle toho jak se mi zachce (celé, půlky, vrchy..)
- Odstavím na pečící papír a nechám vychladit. (Neudělejte hloupost jako my, na dřevěné prkénko, špatně se to oddělává i nožem a zbytečné ztráty čokolády a zničené jednohubky)
Pingback: Tiramisu | Metlův Paleo/Primal food blog
Pingback: Tiramisu - Blog Paleo Doupě