K Vánocům jako takovým určitě alespoň v Česku patří neodmyslitelně salát a protože jsme si jím chtěli zpříjemnit Vánoční tabuli i my, tady je jedna z velice důležitých surovin – majonéza na paleo způsob.
Čas receptu: příprava 15 minut
Suroviny:
- 2 žloutky
- ½ čaj lžíce hořčice
- 2-3 dl oleje (podle chuti, kterou chcete)
- 1 čaj lžíce vinného bílého octa
- špetka soli a pepře
Postup:
- Necháme vejce odstát dokud nemají pokojovou teplotu nebo vyhřejeme mísu, ve které budeme míchat, aby se vejce od ní zahřály. Oddělíme bílky od žloutků.
- V míse smícháme žloutky s octem a hořčicí a začneme míchat.
- Až směs bude pořádně promíchaná, začneme velice pomalu přikapávat olej.
- Později začneme už konstantně přilévat a mícháme neustále dokud nemáme vše zapracované.
- Následně dochutíme solí a pepřem, nebo dodáme další koření či bylinky a vytváříme už další možné produkty.
My jsme jako olej použili extra panenský olivový olej a napůl s lísko-ořechovým. Důvod proč jsme míchali je ten, že panenský olivový olej je prostě hodně výrazně chutnající po olivách a to v majonéze není až tak lákavé. Ostatně, když ji pak budete míchat, do dalších jídel či surovin, tak se to moc nepozná, ale přesto, pokud byste si ji chtěli jen tak mlsat 😀 Takže se doporučuje jiný druh olivového oleje než extra-virgin, nebo jiný ořechový či rostlinný.
EDIT 1.4.2013: Dnes jsem upravil recept, protože dávkování obojího je třeba předělat, opravdu méně oleje je třeba a nemluvě o octu a hořčici.
Pingback: Hubneme na vánoce: jedno těsto, pět druhů vánočních cukrátek
Pingback: Kuřecí salát s caesar dresinkem - Blog Paleo Doupě
Pingback: Takové ty lehké (letní) saláty - Blog Paleo Doupě