Čokoládové sušenky

Čajík se sušenkamiProtože se blíží Vánoce, rozhodli jsme se udělat si i nějaké cukroví. Ty hlavní dávky se budou dělat později, určitě se pochlubíme, ale začli jsme tímhle. Protože jsme připravovali překvapení pro kamarády a známé, pekli jsme normální perníčky a sušenky, chtěli jsme si udělat i něco pro sebe. Původní recept měl být na Thumbprint cookies, ale rozhodně mi neseděly suroviny (jejich množství) a stejně jsme chtěl nahradit kokos za mandle a nakonec to dopadlo i trochu jinak, takže přidávám svou verzi.

Čas receptu: příprava 5-10 minut, pečení 15 minut

Suroviny na cca 50 kusů:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ¼ – ½ hrnku kokosového oleje, roztopeného
  • 4 vejce
  • ½ hrnku medu
  • ½ čaj lžíce vanilky
  • špetka soli
  • ¼ hrnku kakaa (nebo do požadované barvy a chuti)
  • trochu malých kousků čokolády (chips)
  • případně na zahuštění ještě mletý kokos / mouka

Postup:

  1. V míse smícháme vejce, sůl, vanilku, med a olej. Pořádně rozmícháme. Pozor na teplotu oleje!
  2. Přidáme postupně mandlovou mouku a pořádně rozmícháme. Těsto by mělo být tužší, aby se dalo tvarovat do kuliček.
  3. Na plech dáme pečící papír a umístíme kuličky z těsta, do středu dáme kousek čokolády.
  4. Pečeme na 190°C-200°C na 15 minut.

Sušenky na plechu

Sušenky jsou pěkně měkké a v originálním receptu používají spíše kokosovou mouku a mandle jen trochu na dochucení. Proto je tam dosti oleje (½ hrnku), my jsme dávali trochu méně, protože jinak je směs pořádně mastná a nedrží dohromady. Změna byla taky v čokoládě, kterou oni první rozpustí a pak vloží do těsta před pečením. Myslí, že obě verze mají něco do sebe a jsou značně rozdílné. Dohromady jsem je nepočítal, ale tak řekl bych kolem 50ti kusů to bylo, protože jsme je nedělali nijak veliké.


Miska plná sušenek

Leave a Reply

Your email address will not be published.