Takže tento recept byl inspirací z více stran, hlavně mi chyběly bramborové placky a ty si já dávám asi tak nejradši ke gulášku. Nedávno jsem narazil na Paleolifestyle.cz na recept na guláš s plackami na podobný způsob, já však přidám spíš svoji variantu a Vy se samozřejmě můžete podívat na alternativu od Sugarfreelife. Protože jsem na to měl chuť nějakou dobu, šel jsem si koupit trochu zvěřiny a slaniny do Sklizena a pak už jen vytvořil co se dalo.
Čas receptu: guláš – 10 minut příprava, 1 hodina dušení; placky – 15-20 minut příprava a 20 minut pečení
Na guláš na 2 porce potřebujeme:
- 250g srnčího masa, nakrájené na velikost sousta
- 3 cibule, nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku, prolisované
- kmín, majoránka, tymián, sůl, pepř, paprika sladká
- olivový olej
- červené víno
Postup:
- Na vyhřátém oleji v rendlíku osmahneme maso dokud se nezatáhne.
- Přidáme cibuli a dusíme. Podlijeme vodou a dusíme dále.
- Okořeníme vším co máme a podlijeme červeným vínem. Dusíme dále.
- Celkově jsem to dusil asi tak hodinu s dvěma podlití.
Na placky (zhruba 2 porce) budeme potřebovat:
- 1 cuketa, nastrouhaná nahrubo
- ¼ bílé ředkve, nastrouhaná nahrubo
- ½ – 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 – 5 stroužků česneku, prolisované
- majoránka, sůl, pepř
- 1 – 2 vejce
- 150 g slaniny (dle chuti i více), na malé kostičky nebo proužky
- olivový olej
Příprava:
- Nastrouhanou cuketu a ředkev osolíme a necháme odstát asi tak půl hodinky, klidně i déle.
- Mezitím si připravíme všechno ostatní a pak pořádně dostaneme všechnu tekutinu z směsi zeleniny.
- Přidáme cibuli, koření a vejce, slaninu a pořádně rozmícháme.
- Troubu rozehřejeme na 200°C, pečící papír postříkáme trochou oleje a rozložíme na něj placky.
- Pečeme asi 10 minut a pak otočíme tak, že vrchní část potřeme olejem a otočíme dolů. Následně pečeme dozlatova (asi tak dalších 10 minutek).
V případě, že dáte dvě vejce, nelekejte se, že po prvních deseti minutách vše vypadá jako omeleta, ono se to spraví s dalším pečením a hlavně tím obrácením. Co se týče kořenění guláše, to je čistě na vás, já přidal tymián, protože ho mám rád a na zvěřinu se podle mě hodí a to samé s tím červeným vínem, kterého tam maximálně skončily dvě deci. Vyšlo to na tři porce guláše a asi tak 7 větších placek, takže asi taky dohromady stejně. Samozřejmě že vše jde dělat jinak, takže přidávejte poznámky pokud Vám na tom něco vadí, případně dělám špatně!