Dnešní recept přispěje trochu k oživení standardních ochucování a příprav kuřecích křidélek nebo spodních stehen. Postup je trochu jiný, ale suroviny si myslím, to vyžadují, jinak by se prostě chuť neprojevila, inspirace přišla od Fast Paleo.
Čas receptu: hlavní chod: příprava 5 minut, pečení 30 minut, příloha: příprava 10 minut, vaření max 8 minut
Suroviny na 2 porce:
- ½ kg kuřecích křídel nebo paliček
- 1 pomeranč, vymačkaný
- 1 čaj lžíce sezamu
- 1 pol lžíce kokosového oleje
- 1 čaj lžíce česneku = 2 stroužky, sušeného nebo lisovaného
- 1 čaj lžíce mletého chilli nebo pálivé papriky
Postup:
- Vyložit kuřecí maso na pekáček a do předehřáté trouby na 220°C péct po dobu 15-ti minut.
- Mezitím si vymačkáme jeden pomeranč a ve velké míse smícháme s kokosovým olejem, chilli a česnekem, pořádně promícháme.
- Vložíme kuřecí maso z trouby do mísy, promícháme dokud se olej neroztopí. Posypeme sezamem a dáme zpět do trouby.
- Po dalších 15-ti minutách podáváme.
A jako přílohu jsme zvolili pórkový salát s granátovým jablkem.
Suroviny na 2 porce:
- 1 pórek, na plátky
- ½ – ¾ granátového jablka, oloupané a vyloupané
- 100 g vlašských ořechů, nasekaných nadrobno
- 1 čaj lžíce česneku, prolisovaného
- sůl, pepř
Postup:
- Krátce povaříme 5-8 minut pórek, omyjeme studenou vodou a nakrájíme na libovolnou velikost a tvar.
- Přidáme granátové jablko, ořechy, potřeme trochu česnekem, posolíme a popepříme.
Co bych viděl jako nevýhodu je, že krátký moment v té pomerančové šťávě tomu nepřidá moc chuti – myslím prostě to maso nenasaje, tak se možná oplatí spíš to v tom marinovat třeba s hořčicí nebo medem, ale zkusíme příště a uvidíme, zda je to lepší. Pomerančové to bylo hlavně díky šťávě co zůstala v pekáčku a ta za to stála.