Vzhledem k okolnostem, mám teď víc času nejen přidávat recepty, ale také zkoušek něco, na co bych měl jinak čas jen o víkendech. Takže jsem zkusil dlouho pečené maso a musím říct, bylo to skvělé. Návod na dýňové pyré najdete na Paleolifestyle.cz a musím uznat je skvělé. Možná by to chtělo ještě příště zkusit ne s vodou, ale s vývarem, aby mělo masovější chuť a bude to ještě o kousek lepší.
Čas receptu: maso 10 min příprava, 5 hod pečení; kaše 15 min příprava a 20 dušení, 5 minut kaše = 5 hodin
Suroviny na 4 porce:
- 1 dýně, na kostičky bez středu
- 3 cibule, 2 na plátky a třetí na drobno
- 1 kilogram vepřové pleci
- 6 stroužků česneku, loupané
- sůl
- kmín
- muškátový květ
- tuk
- vývar nebo černé pivo nebo voda na podlití
Postup:
- Do předehřáté trouby na 150°C si připravíme pekáček do kterého vyložíme cibuli na plátky a česnek rozkrojený na půlky, na něj vložíme maso.
- Pečeme asi tak 4-5 hodin nezakryté a co hodinu podléváme. Já jsem trochu osolil a okmínoval.
- V poslední půl hodince si připravíme dýni na kostičky.
- Na rozehřáté pánvi dáme tuk, nejlépe však máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme.
- Přidáme dýni na kostičky a podlijeme deci vody, muškátový květ a necháme 20 minut dusit.
- Poté namixujeme a přidáme trochu másla, pokud můžeme, je to jen kvůli zjemnění, není třeba.
- Servírujeme.
Použili jsme hokkaido, takže jsme ji ani neloupali a já si myslím, že to bylo vynikající. I má sestra a přítelkyně si pošmákly, maso nám vyšlo asi tak na 5 větších porcí a kaše na tři.