Další ze surovin, kterou oceníte zvláště při pečení sladkého je vanilkový extrakt. Obecně výroba všech extraktů je docela jednoduchá a liší se tedy jen v době extrahování a v tekutině, ve které budete extrahovat. Kvůli síle a chuti se obvykle používá vodka, doporučuje se i levnější, ale tam bych se bál z čeho to je a kolikrát mají nepříjemně silnou chuť. Extrahuje se asi 6-8 týdnů s tím, že od šestého do osmého postupně velmi zesiluje chuť a síla extraktu a začíná se zakalovat. Poté můžete vanilkové lusky vyndat a používat extrakt samotný. Vodka jde nahradit jinými alkoholy a se silnějším alkoholem by měl být proces rychlejší a výsledek poté by se měl používat v menším množství. Uskladněné pak vydrží velice dlouho v temnu a chladnu.
Čas receptu: příprava 2 minuty, uskladnění 6-8 týdnů
Suroviny:
- 2 vanilkové lusky
- 100 ml vodky či jiného alkoholu (40%)
Postup:
- Rozkrojíte podélně lusk napůl.
- Poté překrojíte na kratší kousky.
- Naložíte do alkoholu a uzavřete. Necháte odstát 6-8 týdnů.
- Poté vyndáte vanilku a vyhodíte či použijete na pečení.