Ne každému vyhovují tuňákové konzervy jen tak – možností jak je využít je však spousta a můžete je přetvořit v něco, co absolutně nebude připomínat původní konzistenci. A protože je potřeba jíst rybičky v našich podmínkách často, oplatí se najít si podobných receptů velkou zásobu, abychom neskončili v stereotypu. Jedním z takových receptů jsou tyto závitky, které jsem si našel v knize Party od Apetitu. Ačkoliv je to považováno za jednohubky, můžete si je udělat klidně o dost větší, či jich prostě sníst hodně! Příprava není až tak náročná, ačkoliv se může zdát, jde totiž vše mít přepřipravené a prostě jen péct až podle potřeby.
Čas receptu: příprava 15 minut, odležení 30+ minut, chlazení 10+ minut, vaření 20 minut, pečení 30 minut
Suroviny na cca 20 závitků:
- 2 střední cukety, 1 na nudličky julienne, druhá na plátky na mandolíně či škrabkou
- 2 sardelkové řezy (ančovičky v olivovém oleji)
- 1 konzerva tuňáka (150+ g)
- 1 vejce
- 1 pol lžíce kapar
- 2 jarní cibulky, na drobné plátky
- sůl, pepř
- olivový olej či jiný tuk
Postup:
- Nakrájejte si pomocí mandolíny či škrabky na zeleninu plátky z jedné cukety. Odložte bokem. (Budete potřebovat asi 20 plátků, většinou to není ani celá jedna cuketa)
- Druhou cuketu a zbytky z první nakrájejte na nudličky a pořádně osolte, nechte vypotit 30 minut.
- Na pánvi na libovolném tuku nechte osmažit jarní cibulku, vypocené cuketové nudličky a ančovičky.
- Duste přikryté 20 minut, občas promíchejte, potřebujete kompaktní hmotu, kde se sardelky rozpustily ve zbytku hmoty.
- Opepřete (solení se vyhněte, ančovičky a cuketa dávají dostatek soli celému receptu) dle chuti.
- Nechte vychladit do pokojové teploty či chladnější.
- Slijte olej nebo šťávu z konzervy tuňáka.
- Rozmixujte v mixéru tuňáka, cuketovou hmotu, vejce, kapary a vytvořte si těsto.
- Vyložte si plátky cukety na ně dejte asi 1 pol lžíci ‘těsta’ a zarolujte.
- (Můžete spíchnout špejlemi/párátky či špízy, anebo stačí položit k sobě, aby se nerozrolovaly)
- Vymažte pečící nádobu olejem či tukem dle Vaší volby, vložte závitky a poté také bohatě zakápněte i závitky samotné z vrchu. (Není to až tak nutné, ale vypadají pak lépe a jsou šťavnatější)
- Předehřejte troubu na 190°C a pečte 30 minut.
- Podávejte studené či teplé.