Včera se u nás zastavila má sestra, vyzvednou si dárky nejen pro sebe, ale i pro zbytek rodiny a tak dostala nějaké to pohoštění, že. Nechtělo se mi vymýšlet nic překombinovaného, tak jsem naběhl do Sklizena, kde se ceny nezvedají raketovým tempem jako v jiných obchodech před Vánoci a nakoupil co se dalo. Naložil maso a poté griloval. Příloha je jednoduchá, nechutná moc jako rýže, ale vypadá tak trochu a při troše imaginace…
Čas receptu: příprava-květák 20 minut, maso-10 minut, odležení-2hodiny, grilování-30minut,vaření-10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 200 g vepřového masa (spíše prorostlého)
- 200 g kuřecího masa
- 1 klobáska, na kolečka 1 cm široké
- 150 g slaniny, na tlustší plátky
- 3 pol lžíce oleje
- oregáno, případně i další koření
- 1-2 cibule, rozčtvrtit
- 6-8 žampionů, půlené
- pár stroužků česneku, neloupaný
- 1 paprika (v různých barvách pro oživení), na větší plátky
- příloha:
- 1 květák
- sůl, pepř, koření
- 2 pol lžíce oleje
Postup:
- Připravím si maso, buď pěstí nebo paličkou vyklepu na trochu tenčí a nakrájím na kousky tak 2×2 cm, ale klidně větší. Prostě tak, aby pak zbytek složek byl podobně velký.
- Naložím do marinády z koření, oleje, oregána, soli a pepře do ledničky na pár hodin.
- Poté vytáhnu a napíchám na jehly nebo špejle, dle libosti a podle toho co jsme si nakrájeli.
- Dám grilovat na +-20 minut, u nás to bylo na 230°C na 20 minut a bylo vše hezky propečené.
- Květáková rýže: Nakrájím nadrobno květák, zhruba tak na velikost rýže.
- Rozehřeji olej na pánvi a přidám všechen květák.
- Dusím asi tak 5-8 minut s tím, že si postupně okořením dle libosti.