Plněné papriky jsme dělali hodně krát a ještě určitě budeme. Zkoušeli jsme směs z tvarůžků a šunky, normální masové směsi nebo i se sýrem. Máme to velice rádi a v Estonsku jsme je měli také. Není na tom nic složitého a tak přiložím jak jsme slíbil jeden recept, ale variací na něj si můžete udělat stovky i tisíce. Časy přípravy se budou značně lišit podle toho, jaké papriky použijete (velké kapie se pečou déle, malé slovenské papriky kratší dobu), také můžete péct celé a déle, bez přípravy směsi, ale my si ji uděláme více a pak ji používáme na další jídla.
Čas receptu: příprava max 5 minut, masová směs – 25 minut, pečení 40 minut
Suroviny:
- 4 papriky
- 0,5 kg mletého masa
- pár žampionů
- 100 ml rajčatového pyré
- 200 ml vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku, prolisované
- olivový olej
- koření -chilli, římský kmín, sladká paprika, majoránka (dělali jsme to jako chilli con carne)
- sůl, pepř
Postup:
- Paprikám odkrojím vrch a vyčistím je. Varianta 1) dám je péct do trouby a mezím si připravím masovou směs, nebo 2) masovou směsí naplním papriky a peču celé, ale delší dobu. Přiklopím je zpět vrchem.
- Masovou směs připravím na vyhřáté pánvi s olivovým olejem. Osmažím cibuli a poté přidám maso.
- Až se zatáhne, přidám vývar nechám chvíli probublávat, poté přidám pyré, zbytek surovin a dusím asi 15-20 minut.
- Pokud jsme si vybrali variantu 1) tak po celou dobu pečeme papriky v troubě, aby změkly a poté směs přesuneme do nich, zaklopíme vrchem a pečeme dalších alespoň 15 minut.
Obvykle neservírujeme s žádnou přílohou, úplně to zasytí. Obojí varianty přípravy máme vyzkoušené a samozřejmě se velice oplatí i přidat například do směsi papriku, nebo v případě jiné plněné zeleniny i složky jiné než tam přísluší. Se sýrem chutná taky skvěle, ale poté co jsme to vyzkoušeli poprvé bez něj už nám vůbec nechybí. Alternativa, kterou jsme měli v Estonsku měla houby, nivu a rajčata.