První čistokrevný paleo recept, který jsem kdy zahlédl a tak moc mě oslovil, že mě přitáhl k paleo – byl právě tento. Respektive nebyl, protože jsem si ho už dávno přizpůsobil podle sebe a dělám ho tradičně bez receptu, podle toho co je doma, či na co je chuť … Jedná se o jednoduchou pizzu, která používá jako korpus mleté maso. Můžete si tedy udělat malé pizzy, či velké jako já v tomhle případě – prostě celý plech masa, nějaké to maso na vrch a pokud chcete, tak i nějakou zeleninu či sýr. Funguje to vcelku jednoduše, čím tlustší korpus, tím delší dobu je třeba péct a o menší část se smrskne, více toho vypotí a je to potřeba poté odlít. Tenký korpus si dokonce můžete udělat i křupavý, takže je to na Vás. Ačkoliv jsem neměl nikdy rád americkou pizzu s tlustým těstem, tady mi to vůbec nevadí 🙂
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 45-55 minut
Suroviny na 4 velké porce:
- 1 kg mletého vepřového masa, spíše libového
- 2 vejce
- 1 cibule, nadrobno
- koření – 1 čaj lžíce soli, ½ čaj lžíce pepře, oregáno, tymián, atd.
- na posypání:
- strouhaný sýr, paprika, houby, cibule, paprikový salám, špenát, atd.
- rajčatová omáčka, krémová omáčka či pesto, jako podklad
Postup:
- Smíchejte si mleté maso, koření, cibuli a vejce. Vytvořte kompaktní a lepivou hmotu.
- Nepřilnavý plech vyplňte masovou směsí, úplně plné jednou celistvou vrstvou.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi půl hodiny.
- Slijte všechnu tekutinu co se Vám vytvořila v plechu.
- Přijdete Váš podklad (tedy nějakou omáčku) a poté přidejte co máte rádi.
- Pokud chcete celé to posypejte sýrem a zapečte při 200-220°C na 10-15 minut.
- Chvíli nechte odstát, nakrájejte a přesuňte na talíře.