Mandlové mléko a vanilková ‘smetana’ do kávy

Mandlové mléko a přebytečná mandlová drťDneska bych Vám rád ukázal zase jednoduchou surovinu, kterou v rámci toho, aby člověk ušetřil a měl opravdu jen to co potřebuje si může udělat téměř každý za zlomek ceny, za kterou by si výsledek koupili. (Narazil jsem na litr mandlového mléka s přídavkem dalších surovin v něm – soja, škroby atd. za 75,- / litr) Proto jsme se rozhodli si vyrobit sami a jako přídavek ještě přidám recept na jednoduchou ‘smetanu’ do kávy, na kterou hned použijete značnou část vyrobeného mandlového mléka, aby se Vám nezkazilo. Protože vydrží asi tak 3 dny v ledničce od doby výroby a spotřebovat jen tak do kávy či na vaření litr je docela záběr. Recept použití je kombinací dostupnýc receptů + naše preference.

Čas receptu: namáčení 12+ hodin, příprava 5 minut

Suroviny:

  • 2 hrnky neloupaných nepražených mandlí
  • 2 x 3 hrnky filtrované vody
  • vanilkový lusk

Postup:

  1. Necháme v lednici namáčet mandle s vanilkou v množství vody, aby byly zakryté po dobu alespoň 12ti hodin. (Cca 3 hrnky vody stačí na jeden hrnek mandlí)
  2. Poté slijeme vodu, necháme trochu odstát a smícháme s třemi hrnky vody.
  3. Dáme do mixéru dokud se nám všechno pěkně nesmíchá a nevytvoří se pěna. (Cca 2 minuty na plný výkon)
  4. Zcedíme a necháme odstát v lednici max 3 dny.

Vytvořily se nám asi tak 4 hrnky mandlového mléka s příchutí vanilky a asi tři čtvrtě kila mandlové drtě (rozhodně víc než tři hrnky, protože nasáklo hodně vodou). Tu určitě nevyhazovat, ačkoliv většina zdravých a hodnotných složek je již pryč, stále se dá zužitkovat – ať už na pečení místo mandlové mouky nebo se z ní dá udělat mandlová mouka, ačkoliv nutričně bude lehčí. Samozřejmě jdou z ní vytvářet další věci a to si ukážeme zase jindy.

Smetana do kávy

A na ‘smetanu’ do kávy, kterou si můžete ochutit prakticky jakkoliv využijeme část mandlového mléka, které jsme si vytvořili a přidáme k tomu další suroviny. Výhoda je, že vydrží déle než samotné mandlové mléko (zrhuba asi tak týden v lednici) a chutná prostě jinak. Je hustší a krémovější, proto ho nemusí být potřeba pro použití až tak velké množství. Na druhou stranu mandlové mléko samotné můžete udělat s menším množstvím vody, aby bylo velmi husté a poté budete mít něco podobného. Použili jsme tento recept a můžeme jen doporučit

Čas receptu: vaření 5 minut, odstátí 30 minut

Suroviny:

  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 pol lžíce medu
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Přivedeme mléko pomalu k varu a odstavíme ze zdroje tepla.
  2. Rozkrojíme lusk, vyškrábneme semínka a přidáme do směsi.
  3. Přidáme med. Zakryjeme a necháme odstát půl hodinu.
  4. Můžeme a nemusíme zcedit. (Minimálně lusk vyndat)

Smetana se nalévá do kafe

Leave a Reply

Your email address will not be published.