Jednou za čas se vrhnu do bezhlavého experimentování bez receptu, tedy jasného návodu co a jak a doufám, že mě to dovede do míst, kde to bude stát za to. Tentokrát jsem zkusil zkombinovat jablka s hořčicí a rozhodně to není špatná kombiance, ostatně hovězímu hořčice nikdy neuškodí. Protože jsem doma neměl vejce, rozhodl jsem se v případě nutnosti vytvořit chia gel, který se chová velmi podobně. Nakonec jsem ten gel i využil, ačkoliv ho nebylo až tolik potřeba.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, grilování / pečení 10+ minut
Suroviny na 8 karbanátků:
- 500 g hovězího mletého masa
- 2 pol lžíce hořčičného prášku
- 1 čaj lžíce soli
- ½ čaj lžíce pepře
- 1 menší cibule
- 1 jablko
- případně 1 vejce nebo 2 pol lžíce chia semínek a 2 pol lžíce vody
- příloha:
- ¼ hlávky červeného zelí, na nudličky
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 2 pol lžíce kremžské či jiné hořčice
- 1 pol lžíce medu
- 1 jablko, nahrubo
- špetka soli
- voda
Postup:
- Dejte do mixéru nebo nastrouhejte jablko a cibuli nadrobno.
- Přidejte maso a koření a pořádně promíchejte.
- Vytvořte karbanátky podle Vaší libosti a velikosti.
- Ugrilujte je, tak jak je máte rádi či opečte na pánvi na tuku.
- Salát: nakrájejte zelí na nudličky pomocí mandolíny nebo nože.
- Přiveďte vodu k varu v hrnci a poté přidejte zelí, nechte tak 3 minuty povařit. (Tento krok není nutný, jen zjemní strukturu a bude měkké)
- Jalbko nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Smíchejte si med, hořčici a olivový olej se solí a vytvořte kompatní dresink.
- Smíchejte s jablky a slitým a okapaným či čerstvým zelím.