Slyšeli jste to snad tisíckrát, polévka je grunt. Kdejaká televizní reklama, soutěž či instruktážní video potvrdí to samé v unisonu s našimi babičkami. Silná polévka je skvělou pomocí při nachlazení, na kocovinu či jen pro doplnění minerálů a stopových prvků. Důležité je si uvědomit, že dlouho vařená zelenina z hrnce už téměř žádnou hodnotu nemá a je lepší ji vyhodit. Dále také, že do vývaru bychom měli dávat jen čerstvé suroviny a tím si můžeme například pomoci, když máme velké množství odkrojků, jako vedlejší produkty. Dávám do vývaru zeleninu s kůží či slupkou, vývar tak má zajímavější barvu a více nutrientů. No a na co vývar použít dále? Buď na polévku nebo ho uskladnit na různé dušení, dále pak jde snadno zamrazit a uchovat do budoucna, ten uzavřený v lednici vydrží maximálně týden.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 2-4 hodiny
Suroviny na 1,5 litru:
- 1-1,5 kg hovězího s kostí, např. přední se žebry
- ½ celeru
- 1-2 petržele, nahrubo
- 3 mrkve, nahrubo
- 1 cibule, překrojená v polovině
- 1 hlávka česneku, překrojená v polovině
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 5 bobkových listů
- 2 litry studené vody
Postup:
- Opláchneme kosti a maso ve studené vodě a dáme do hrnce.
- Zalijeme téměř k poklici vodou a přivedeme k varu.
- Naběračkou či lžící sesbíráme sraženino na hladině.
- Ztlumíme na nejslabší výkon, přidáme koření a zeleninu a přiklopíme.
- Táhneme asi 2-4 hodiny, samozřejmě lze déle. Čím déle ho děláte, bude lepší, tedy silnější a koncentrovanější a bude ho stačit méně na další používání.
- Zcedíme přes plátno a necháme vychladit. Část můžete zamrazit nebo použít okamžitě pro vaření.