Pokud jste už měli tu čest s kelp nudlemi, nemusím Vám je představovat, ale pokud ne, je to velice zajímavá surovina, která se občasně hodí do mého jídelníčku. Důvody jsou ty, že samy o sobě jsou neutrální, takže pojmou jakoukoliv chuť jídla velice snadno. Nemusí se složitě ani dlouho připravovat, protože už v balení je dostanete hotové. Jedná se o řasy, kde jako konzervant se používá extrakt z jiné řasy. A zde se dostáváme k případnému problému, řasy, stejně jako houby velice snadno a hodně absorbují těžké kovy, minerály a další složky, které nemusí být našemu tělu prospěšné. Proto bych nedoporučoval je jíst často a ve velkém množství. Ale jednou za čas určitě ano. Já jsem je ocenil, protože opravdu vypadají jako nudle, krásně nasály chuť jídla a příprava byla skvěle jednoduchá. Zde je místo, kde jsem nudle koupil. A odsud přišla inspirace na chow mein, které Vám teď přiblížím.
Čas receptu: příprava 10 minut, marinování – 30 minut, smažení 20 minut
Suroviny:
- 200g hovězího masa, na nudličky
- 1 pol lžíce jedlé sody
- 1 pol lžíce coconut aminos nebo tamari sójové omáčky
- pepř
- hrst krouhaného zelí
- 2 hrsti sušených hub, (snadno lze nahradit čerstvýma na plátky)
- ½ balení kelp nudlí (170g)
- svazek jarní cibulky, na špalíky cca 2,5 cm dlouhé
- 5 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
- 1 pol lžíce rybí omáčky
- ½ cibule, na nudličky
- 2 pol lžíce kokosového oleje, (klidně i méně)
Postup:
- Maso na nudličky smícháme se sójovou omáčkou, jedlou sodou a pepřem a necháme marinovat při pokojové teplotě 30 minut.
- Na rozehřáté pánvi na 1 polévkové lžíci kokosového oleje osmažíme nudličky pořádně ze všech stran a odložíme bokem.
- Dáme druhou lžíci oleje a osmažíme cibuli s česnekem.
- Přidáme houby, zelí a rybí omáčku, pořádně promícháme a necháme trochu změknout.
- Vmícháme nudle a jarní cibulku a dáme jim tak max 5 minut se směsí, aby nabraly chuť a barvu a trochu změkly.
Zelí jsem do receptu přidal, protože při ceně kelp nudlí, to tam chtělo i trochu levnější hmoty a protože ho mám velice rád – vypadá osmažené krouhané taky jako nudle. Klidně bych se nebál přidat zázvor se kterým však já mám docela problémy a krouhanou mrkev. Kelp nudle mají zvláštní křupavou strukturu o kterou přijdou při přípravě. Druhá alternativa by byla, namočit je na půl hodiny asi a poté nechat okapat a vmíchat. V receptu nahoře, máte krásný obrázkový postup, krok za krokem, dokonce i s polévkou.