Málokdy se stane, že by mě recept v Lídlu oslovil tak, že bych ho musel ihned vyzkoušet. Měl jsem totiž na něco podobného chuť a ostatně i ona doporučená příloha nevypadá vůbec špatně a využiji ji při nějaké dlaší příležitosti. Recept najdete zde. Kombinace hlívy, masa a rajčat jsem zde již několikrát měl, tentokrát je to opět trochu jiné a zase vynikající.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 70 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g vepřového masa, na kostky či nudličky (plec, kýta, atd.)
- 1 velká cibule, nadrobno
- 2 snítky rozmarýnu, lístky nadrobno
- 7 stroužků česneku, nadrobno
- 1 konzerva rajčat (400 ml)
- 250+g hlívy, na nudličky
- 0,5 litru vývaru či vody, na podlití
- 2 dcl červeného suchého vína
- sůl, pepř
- 2 pol lžíce sádla či jiného tuku
- 1-2 pol lžíce hladkolisté petržele, čerstvé nasekané
Postup:
- Na rozpéleném tuku v tlustostěnném hrnci osmažím dozlatova cibuli a česnek (5 minut).
- Přidám maso osolené a opepřené s rozmarýnem do hrnce, promíchám a osmažím maso pěkně dohněda ze všech stran.
- Podliju vínem a nechám alkohol odpařit.
- Přidám rajčata a trochu vody či vývaru a dusím zakryté asi 20 minut.
- Občas podléváme podle potřeby.
- Poté přidám hlívu, podliju vše ještě více a dusím půl hodinu.
- Nakonec dochutím a podávám posypané petrželkou.