Dušené vepřové s hlívou

Dušené vepřové s hlívouMálokdy se stane, že by mě recept v Lídlu oslovil tak, že bych ho musel ihned vyzkoušet. Měl jsem totiž na něco podobného chuť a ostatně i ona doporučená příloha nevypadá vůbec špatně a využiji ji při nějaké dlaší příležitosti. Recept najdete zde. Kombinace hlívy, masa a rajčat jsem zde již několikrát měl, tentokrát je to opět trochu jiné a zase vynikající.

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 70 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g vepřového masa, na kostky či nudličky (plec, kýta, atd.)
  • 1 velká cibule, nadrobno
  • 2 snítky rozmarýnu, lístky nadrobno
  • 7 stroužků česneku, nadrobno
  • 1 konzerva rajčat (400 ml)
  • 250+g hlívy, na nudličky
  • 0,5 litru vývaru či vody, na podlití
  • 2 dcl červeného suchého vína
  • sůl, pepř
  • 2 pol lžíce sádla či jiného tuku
  • 1-2 pol lžíce hladkolisté petržele, čerstvé nasekané

Postup:

  1. Na rozpéleném tuku v tlustostěnném hrnci osmažím dozlatova cibuli a česnek (5 minut).
  2. Přidám maso osolené a opepřené s rozmarýnem do hrnce, promíchám a osmažím maso pěkně dohněda ze všech stran.
  3. Podliju vínem a nechám alkohol odpařit.
  4. Přidám rajčata a trochu vody či vývaru a dusím zakryté asi 20 minut.
  5. Občas podléváme podle potřeby.
  6. Poté přidám hlívu, podliju vše ještě více a dusím půl hodinu.
  7. Nakonec dochutím a podávám posypané petrželkou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.